2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

Szlovák rendőrök segítik a magyar határőrök munkáját augusztustól

Szlovákia augusztusban 25 rendőrt küld Magyarországra, hogy a szerb határnál a határvédelmi feladatok ellátásában segédkezzenek – közölte Denisa Baloghová, a szlovák országos rendőrfőkapitányság szóvivője.

A szlovákiai rendőrök kiküldetésére Magyarország kérése alapján és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) belügyminisztereinek egyeztetését követően kerül sor – mutatott rá a szóvivő. Kifejtette: a rendőri egység augusztus elsején kezdi meg kiküldetését, amely egyelőre egyhónapos időtartamra szól. Hozzátette: Szlovákia partnerországai kérése alapján a jövőben is készen áll a hasonló jellegű támogatásra és arra, hogy az eddigiekhez hasonlóan rugalmasan reagáljon.


A szlovákiai rendőrök más országokból érkező rendőri egységekkel együtt a szerb-magyar határnál látnak majd el határvédelmi feladatokat, magyar kollégáiknak segédkezve. A kiküldetésben résztvevő szlovák rendőrök annak a háromszáz fős speciális “külföldi” egységnek a tagjai, amely létrehozásáról tavaly hozott döntést Pozsony az illegális migrációból adódóan megszaporodott feladatok ellátása céljával.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek a múlt héten Varsóban tartott kormányfői csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón szólt arról, hogy Magyarország újra partnerei segítségét kéri a schengeni határok védelméhez. Erre reagálva Robert Fico szlovák kormányfő még ott bejelentette, hogy a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben a migránsválsággal összefüggésben. Fico – utalva arra, hogy szlovákiai rendőrök már a tavalyi évben is végeztek feladatokat Magyarországon hasonló céllal – rámutatott: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  Két és fél milliárd forint állami támogatásból újul meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 • Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Hatalmas siker! Magyarország fővárosában, Budapesten tartják márciusban a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót.

 • 11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  Ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a zuglói gázoló néven elhíresült T. Klára büntetőpere. A 25 éves nő 2016 novemberében gázolt halálra egy 86 éves bácsit, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

 • Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Olyan javaslatot tárgyal a kormány ma, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról – értesült az Origo. Információjukat az támasztja alá, hogy tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt országos választmánya politikai határozatban ítéli el a Soros-tervet, és felszólították a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel annak végrehajtása ellen.