EUR: 312,20 Ft
CHF: 261,42 Ft
2018. április 24., kedd
György

Belföld

Szlovák rendőrök segítik a magyar határőrök munkáját augusztustól

Szlovákia augusztusban 25 rendőrt küld Magyarországra, hogy a szerb határnál a határvédelmi feladatok ellátásában segédkezzenek – közölte Denisa Baloghová, a szlovák országos rendőrfőkapitányság szóvivője.

A szlovákiai rendőrök kiküldetésére Magyarország kérése alapján és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) belügyminisztereinek egyeztetését követően kerül sor – mutatott rá a szóvivő. Kifejtette: a rendőri egység augusztus elsején kezdi meg kiküldetését, amely egyelőre egyhónapos időtartamra szól. Hozzátette: Szlovákia partnerországai kérése alapján a jövőben is készen áll a hasonló jellegű támogatásra és arra, hogy az eddigiekhez hasonlóan rugalmasan reagáljon.


A szlovákiai rendőrök más országokból érkező rendőri egységekkel együtt a szerb-magyar határnál látnak majd el határvédelmi feladatokat, magyar kollégáiknak segédkezve. A kiküldetésben résztvevő szlovák rendőrök annak a háromszáz fős speciális “külföldi” egységnek a tagjai, amely létrehozásáról tavaly hozott döntést Pozsony az illegális migrációból adódóan megszaporodott feladatok ellátása céljával.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek a múlt héten Varsóban tartott kormányfői csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón szólt arról, hogy Magyarország újra partnerei segítségét kéri a schengeni határok védelméhez. Erre reagálva Robert Fico szlovák kormányfő még ott bejelentette, hogy a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben a migránsválsággal összefüggésben. Fico – utalva arra, hogy szlovákiai rendőrök már a tavalyi évben is végeztek feladatokat Magyarországon hasonló céllal – rámutatott: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Még csak kedd?!

    A nap képe: Még csak kedd?!

    Nem mindennapi módon fejezte ki nemtetszését az a teknős, akinek nem volt kedve a modellt állni a fényképezőnek, így “bemutatott” Mark Fitz természetfotósnak.

  • Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Budapest lett Európa új Hollywoodja

    Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája.” A legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje.