EUR: 312,65 Ft
CHF: 260,89 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Külföld

Tesztűrhajót repít a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz-rakéta – Fotó!

Egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajóst indítottak útnak csütörtökön a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről egy modernizált Szojuz-rakéta segítségével.

Kathleen Rubins (37), Onisi Takuja (41), valamint Anatolij Ivanyisin (47) négy hónapot tartózkodik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kutatási célból.


Az utazók ez alkalommal a szokásos hat óra helyett jó két nap múlva, szombat reggelre érik el a nagyjából 360 kilométeres magasságban, alacsony Föld körüli pályán keringő ISS-t. A Nemzetközi Űrállomáson Jeff Williams, az ISS vezetője és két orosz kollégájuk várja őket.

Amerikai, japán és orosz kutatók indultak útnak a Nemzetközi Űrállomásra /Fotó: MTI

Amerikai, japán és orosz kutatók indultak útnak a Nemzetközi Űrállomásra /Fotó: MTI

A jelenlegi lesz az új Szojuz-MS típusú űrkapszula tesztútja. Ivanyisin az indulás előtt elmondta, hogy az űrhajóban másként vannak elrendezve a hajtóművek, ami biztonságosabbá teszi a dokkolást. Emellett a Szojuz-MS pajzsrendszere is fejlettebb, és jobban védi az űrhajót a mikrometeoritok és az űrhulladékok hatásaitól.

Űrkutatás

Szojuz-rakéta – Úton a Nemzetközi Űrállomás felé /Fotó: MTI

Kapcsolódó Cikkek

 • Tripla sorscsapást élt túl

  Tripla sorscsapást élt túl

  Nincs szerencséje az amerikai Dylan McWilliamsnek a vadállatokkal: az elmúlt négy évben a 20 éves fiatalembert megharapta egy medve, megmarta egy csörgőkígyó, és a héten Hawaii partjainál egy tigriscápa harapott a lábszárába.

 • Kaméleon

  Kaméleon

  Testfestékkel álcázta modelljét Trina Merry, akinek az volt a célja, hogy az alanya teljes mértékben egybeolvadjon a háttérrel.

 • Süket és vak kutyus mentett életet

  Süket és vak kutyus mentett életet

  Hálás lehet az az amerikai család 17 éves kutyájának, ugyanis Queensland államban található tanyájukról elkóborolt 3 éves kislányuk, akire a hűséges juhászkutya vigyázott az erdőben.

 • Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

  Vádat emeltek a torontói gázoló ellen

  Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó.