EUR: 307,22 Ft
CHF: 282,10 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XIII.kerület

Több mint egymilliárdból újul meg a Láng

Felújítják a Lángot. A Rozsnyay utcában található művelődési ház 1997 óta a kerületi önkormányzat tulajdona, ám az épület állaga igencsak leromlott. Most kiderült, hogy egymilliárd-kétszázmilló forintból újulhat meg.

A Láng kultúrházat a Láng Gépgyár részeként az 1930-as évek végén hozták létre. Az épület öntevékeny csoportoknak biztosított helyet. A megnövekedett igények miatt a házat 1970-ben átépítették, 456 férőhelyes színháztermet és új hírlapolvasót nyitottak meg a földszinten. Ám ami 1970-ben korszerű volt, az mára igencsak elavult.

13ker_langmuvhaz

Kissé lerobbant a 30-as években épült művelődési ház, de ez nemsokára megváltozik

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a felújítás során a jelenlegi, korszerűtlen arányú színpad elé egy minimum 6-szor 8 méteres mobil színpad épül. A vegyes üzemű légtechnika helyiségenként szakaszolható, alternatív hűtés-fűtés rendszerű lesz. A felújítási terv része a járólapok és a teljes aljzatburkolat cseréje, új fali burkolatok kialakítása. A hagyományos színházi fényvetők mellett LED-es, valamint mozgófejes lámpákat szerelnek fel, a színpad és a nézőtér fölé pedig motoros díszlethúzót építenek, így a tér multifunkcionálissá válik, míg a mostaninál nagyobb aula alkalmas lesz vendégek fogadására.

A főbejárat változatlanul a Rozsnyay utca felől nyílik majd, és az egész épület akadálymentessé válik, így a mozgáskorlátozott vendégek is látogatni tudják a létesítményt. A felújítással az önkormányzat és a művelődési ház teret ad amatőr alkotó- és előadóművész csoportok rendszeres próbáinak, előadásainak, kluboknak és alkotóköröknek.

Mint a Lokál megtudta, a felújítás egymilliárd-kétszázmillió forintba kerül, az  épületet jellemzően a tartószerkezetig vissza kell bontani. Az átalakítás ideje alatt az intézmény a Fiastyúk utca 35–37. alatt működik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.