2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb XIII.kerület

Több mint egymilliárdból újul meg a Láng

Felújítják a Lángot. A Rozsnyay utcában található művelődési ház 1997 óta a kerületi önkormányzat tulajdona, ám az épület állaga igencsak leromlott. Most kiderült, hogy egymilliárd-kétszázmilló forintból újulhat meg.

A Láng kultúrházat a Láng Gépgyár részeként az 1930-as évek végén hozták létre. Az épület öntevékeny csoportoknak biztosított helyet. A megnövekedett igények miatt a házat 1970-ben átépítették, 456 férőhelyes színháztermet és új hírlapolvasót nyitottak meg a földszinten. Ám ami 1970-ben korszerű volt, az mára igencsak elavult.


13ker_langmuvhaz

Kissé lerobbant a 30-as években épült művelődési ház, de ez nemsokára megváltozik

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a felújítás során a jelenlegi, korszerűtlen arányú színpad elé egy minimum 6-szor 8 méteres mobil színpad épül. A vegyes üzemű légtechnika helyiségenként szakaszolható, alternatív hűtés-fűtés rendszerű lesz. A felújítási terv része a járólapok és a teljes aljzatburkolat cseréje, új fali burkolatok kialakítása. A hagyományos színházi fényvetők mellett LED-es, valamint mozgófejes lámpákat szerelnek fel, a színpad és a nézőtér fölé pedig motoros díszlethúzót építenek, így a tér multifunkcionálissá válik, míg a mostaninál nagyobb aula alkalmas lesz vendégek fogadására.

A főbejárat változatlanul a Rozsnyay utca felől nyílik majd, és az egész épület akadálymentessé válik, így a mozgáskorlátozott vendégek is látogatni tudják a létesítményt. A felújítással az önkormányzat és a művelődési ház teret ad amatőr alkotó- és előadóművész csoportok rendszeres próbáinak, előadásainak, kluboknak és alkotóköröknek.

Mint a Lokál megtudta, a felújítás egymilliárd-kétszázmillió forintba kerül, az  épületet jellemzően a tartószerkezetig vissza kell bontani. Az átalakítás ideje alatt az intézmény a Fiastyúk utca 35–37. alatt működik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.