EUR: 305,18 Ft
CHF: 272,74 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb XIII.kerület

Több mint egymilliárdból újul meg a Láng

Felújítják a Lángot. A Rozsnyay utcában található művelődési ház 1997 óta a kerületi önkormányzat tulajdona, ám az épület állaga igencsak leromlott. Most kiderült, hogy egymilliárd-kétszázmilló forintból újulhat meg.

A Láng kultúrházat a Láng Gépgyár részeként az 1930-as évek végén hozták létre. Az épület öntevékeny csoportoknak biztosított helyet. A megnövekedett igények miatt a házat 1970-ben átépítették, 456 férőhelyes színháztermet és új hírlapolvasót nyitottak meg a földszinten. Ám ami 1970-ben korszerű volt, az mára igencsak elavult.

13ker_langmuvhaz

Kissé lerobbant a 30-as években épült művelődési ház, de ez nemsokára megváltozik

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a felújítás során a jelenlegi, korszerűtlen arányú színpad elé egy minimum 6-szor 8 méteres mobil színpad épül. A vegyes üzemű légtechnika helyiségenként szakaszolható, alternatív hűtés-fűtés rendszerű lesz. A felújítási terv része a járólapok és a teljes aljzatburkolat cseréje, új fali burkolatok kialakítása. A hagyományos színházi fényvetők mellett LED-es, valamint mozgófejes lámpákat szerelnek fel, a színpad és a nézőtér fölé pedig motoros díszlethúzót építenek, így a tér multifunkcionálissá válik, míg a mostaninál nagyobb aula alkalmas lesz vendégek fogadására.

A főbejárat változatlanul a Rozsnyay utca felől nyílik majd, és az egész épület akadálymentessé válik, így a mozgáskorlátozott vendégek is látogatni tudják a létesítményt. A felújítással az önkormányzat és a művelődési ház teret ad amatőr alkotó- és előadóművész csoportok rendszeres próbáinak, előadásainak, kluboknak és alkotóköröknek.

Mint a Lokál megtudta, a felújítás egymilliárd-kétszázmillió forintba kerül, az  épületet jellemzően a tartószerkezetig vissza kell bontani. Az átalakítás ideje alatt az intézmény a Fiastyúk utca 35–37. alatt működik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.