EUR: 309,43 Ft
CHF: 288,22 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Belföld

Tusnád után: rántott hús, vagy töltött paprika?

OrbanBalazsMindannyian ismerjük a népszerű közönségszavazás műfaját. Szinte mindenhol szavazhatunk kedvenceinkről, kifejezhetjük véleményünket bizonyos kérdésekről, vagy éppen kiválaszthatunk számunkra fontos dolgokat. Médiafelülettől függetlenül rendkívül kedvelt műfaj, mindegy, hogy főzésről, politikáról, netán a celebvilágról van szó.

Képzeljük el, hogy egyszer csak meghirdetnek egy ilyen közönségszavazást, amelyen kötelező a részvétel és kötelező a többségi eredménynek megfelelően cselekedni. A feltett kérdés pedig úgy szól, hogy töltött paprika vagy rántott hús legyen-e a minden család számára kötelező vasárnapi ebéd.

Képzeljük el, hogy a szavazáson végül a „rántotthúsisták” 65 százalékos többséggel legyőzik a „Mozgalom a Töltött Paprikáért (MOTÖPA)” híveit, aminek következtében valamennyi család vasárnapi asztalán a jövőben rántott hús fog mint menü szerepelni.

Érezzük ugye, hogy valami nincs rendben. De mi lenne valójában a probléma ezzel az egész szavazással?

Hát az, hogy miért kellene kötelezően megszavaztatnunk a vasárnapi menüt bárkivel?! Hát az, hogy miért kellene mindenkinek ugyanazt ennie bármikor is?! Értelem nélküli közös döntés lenne.

Ugyanez a probléma a jelenlegi európai politikai elittel. Értelem nélküli együttműködést akar az EU tagállamaiból kikényszeríteni. Közös menekültügy, kötelező kvóták felé haladunk, miközben például a közös haderő kérdése – mint az Európa körül lévő válságok megoldásának előfeltétele – fel sem merül.

Elveszni látszik az európai politikai elitből az a képesség, amely eddig az európai integráció története során mindig segített felismerni, hogy mi az, amiben a tagállamok a kölcsönös előnyök érdekében együtt tudunk működni, s mi az, amiben nem szükséges együttműködniük. Ezen képesség visszaszerzése a tét most. Ha kell, gondolattal, ha kell, cselekedettel, ha kell, népszavazással.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója

Kapcsolódó Cikkek

 • Béla bácsi végig csak a diákjaira gondolt

  Béla bácsi végig csak a diákjaira gondolt

  Nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány a mai napra a hétvégi veronai, 16 halálos áldozatot követelő buszbaleset miatt. Miközben egyre több túlélő és elhunyt története válik ismertté, rendőrök szállták meg annak a magyar cégnek a telephelyét, amelyik a francia sítáborba szállította a budapesti gimnazistákat.

 • Vona kiállt a kvóta mellett

  Vona kiállt a kvóta mellett

  Újabb ponton mondott szögesen ellent önmagának Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke. Sokat idézett tévéinterjújában még a kötelező betelepítési kvóta elfogadását is elgondolkodtatónak nevezte.

 • Balliberális álcivilek fúrják az olimpiát

  Balliberális álcivilek fúrják az olimpiát

  Eltüntetné a süllyesztőbe a 2024-ben esetlegesen Magyarországon tartandó olimpiát több balos álcivil szervezet. A MoMo aktivistái mellett a NOlimpia mozgalom is az ötkarikás játékok helyszíne ellen kardoskodik.