EUR: 309,98 Ft
CHF: 289,13 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

Tusnád után: rántott hús, vagy töltött paprika?

OrbanBalazsMindannyian ismerjük a népszerű közönségszavazás műfaját. Szinte mindenhol szavazhatunk kedvenceinkről, kifejezhetjük véleményünket bizonyos kérdésekről, vagy éppen kiválaszthatunk számunkra fontos dolgokat. Médiafelülettől függetlenül rendkívül kedvelt műfaj, mindegy, hogy főzésről, politikáról, netán a celebvilágról van szó.

Képzeljük el, hogy egyszer csak meghirdetnek egy ilyen közönségszavazást, amelyen kötelező a részvétel és kötelező a többségi eredménynek megfelelően cselekedni. A feltett kérdés pedig úgy szól, hogy töltött paprika vagy rántott hús legyen-e a minden család számára kötelező vasárnapi ebéd.

Képzeljük el, hogy a szavazáson végül a „rántotthúsisták” 65 százalékos többséggel legyőzik a „Mozgalom a Töltött Paprikáért (MOTÖPA)” híveit, aminek következtében valamennyi család vasárnapi asztalán a jövőben rántott hús fog mint menü szerepelni.

Érezzük ugye, hogy valami nincs rendben. De mi lenne valójában a probléma ezzel az egész szavazással?

Hát az, hogy miért kellene kötelezően megszavaztatnunk a vasárnapi menüt bárkivel?! Hát az, hogy miért kellene mindenkinek ugyanazt ennie bármikor is?! Értelem nélküli közös döntés lenne.

Ugyanez a probléma a jelenlegi európai politikai elittel. Értelem nélküli együttműködést akar az EU tagállamaiból kikényszeríteni. Közös menekültügy, kötelező kvóták felé haladunk, miközben például a közös haderő kérdése – mint az Európa körül lévő válságok megoldásának előfeltétele – fel sem merül.

Elveszni látszik az európai politikai elitből az a képesség, amely eddig az európai integráció története során mindig segített felismerni, hogy mi az, amiben a tagállamok a kölcsönös előnyök érdekében együtt tudunk működni, s mi az, amiben nem szükséges együttműködniük. Ezen képesség visszaszerzése a tét most. Ha kell, gondolattal, ha kell, cselekedettel, ha kell, népszavazással.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Kigyulladt egy lakóház egy szobája Gyulán szerda reggel. A tűzoltók hőkamerával megtalálták az épületben tartózkodó lakót, de a mentők már nem tudták újraéleszteni – írta honlapján a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Már a határzár életbe lépése előtti napokban radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma, sikeres pedig nem is történt a szigorított jogi határzár és a megerősített kerítés együttes hatására – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.