2018. április 21., szombat
Konrád

Belföld

Tusnád után: rántott hús, vagy töltött paprika?

OrbanBalazsMindannyian ismerjük a népszerű közönségszavazás műfaját. Szinte mindenhol szavazhatunk kedvenceinkről, kifejezhetjük véleményünket bizonyos kérdésekről, vagy éppen kiválaszthatunk számunkra fontos dolgokat. Médiafelülettől függetlenül rendkívül kedvelt műfaj, mindegy, hogy főzésről, politikáról, netán a celebvilágról van szó.

Képzeljük el, hogy egyszer csak meghirdetnek egy ilyen közönségszavazást, amelyen kötelező a részvétel és kötelező a többségi eredménynek megfelelően cselekedni. A feltett kérdés pedig úgy szól, hogy töltött paprika vagy rántott hús legyen-e a minden család számára kötelező vasárnapi ebéd.


Képzeljük el, hogy a szavazáson végül a „rántotthúsisták” 65 százalékos többséggel legyőzik a „Mozgalom a Töltött Paprikáért (MOTÖPA)” híveit, aminek következtében valamennyi család vasárnapi asztalán a jövőben rántott hús fog mint menü szerepelni.

Érezzük ugye, hogy valami nincs rendben. De mi lenne valójában a probléma ezzel az egész szavazással?


Hát az, hogy miért kellene kötelezően megszavaztatnunk a vasárnapi menüt bárkivel?! Hát az, hogy miért kellene mindenkinek ugyanazt ennie bármikor is?! Értelem nélküli közös döntés lenne.

Ugyanez a probléma a jelenlegi európai politikai elittel. Értelem nélküli együttműködést akar az EU tagállamaiból kikényszeríteni. Közös menekültügy, kötelező kvóták felé haladunk, miközben például a közös haderő kérdése – mint az Európa körül lévő válságok megoldásának előfeltétele – fel sem merül.

Elveszni látszik az európai politikai elitből az a képesség, amely eddig az európai integráció története során mindig segített felismerni, hogy mi az, amiben a tagállamok a kölcsönös előnyök érdekében együtt tudunk működni, s mi az, amiben nem szükséges együttműködniük. Ezen képesség visszaszerzése a tét most. Ha kell, gondolattal, ha kell, cselekedettel, ha kell, népszavazással.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója

Kapcsolódó Cikkek

  • Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

    Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

    Nagymenő vagy kicsinyes alak? Jövőbelátó zseni vagy gazember? – 43 éves korában végezték ki brutálisan Fenyő Jánost. Életében is megosztó személyiség volt, akadtak akik rajongtak érte, míg mások egyenesen gyűlölték.

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.