EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Életmód

Tuti tippek pazarlás ellen

IMG_0142

Hugh Fearnley-Whittingstall egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe.

A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage-műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall évtizedek óta a „vissza a természethez” filozófia hű követője. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen, és a tudatosságra tanít.

Ezúttal a legújabb, Hulladék nélkül című műsorában – amelyet a Spektrum vetít – meglepő módszerekkel hívja fel a figyelmet a pazarlásra. Egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe. Miért is vinnék haza azokat, ha még azon a héten úgyis a szemétbe kerülnek? Íme néhány takarékoskodási tipp, amelyekért garantáltan hálás lesz Hughnak:

1. Írjon bevásárlólistát – Rengeteg pénzt kidobunk az ablakon csak azért, mert túl sok kenyeret, tejfölt vagy uborkát vásároltunk. Írjon listát, és ragaszkodjon hozzá a boltban is!

2. Vegye meg a neten – Ma már számos webshop kínálatából válogathat, és kisebb eséllyel csábul el, mint ha a polcok között korzózna.

3. Fagyassza le – Ha tudja, hogy nem fog elfogyni, a kenyeret, nyers halat, húsokat, sajtot, gyümölcsöket és persze a kész fogásokat is bátran fagyassza le.

4. Használja fel a maradékokat – Dobja fel a rántottát a hűtőben lapuló zöldségekkel, a fagyasztott joghurtot pedig a megmaradt gyümölcsökkel.

5. Pakolja ki a kamrát – Minden élelmiszert, amelyre nincs szüksége, de még fogyasztható – legyen az rizs, konzerv vagy tartós tej – ajándékozzon el, vagy ajánlja fel a rászorulók számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elstartolt a befőzési szezon

  Elstartolt a befőzési szezon

  Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

 • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

 • Forró téma a nyári szabadság

  Forró téma a nyári szabadság

  Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.