EUR: 304,94 Ft
CHF: 276,74 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Életmód

Tuti tippek pazarlás ellen

IMG_0142

Hugh Fearnley-Whittingstall egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe.

A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage-műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall évtizedek óta a „vissza a természethez” filozófia hű követője. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen, és a tudatosságra tanít.

Ezúttal a legújabb, Hulladék nélkül című műsorában – amelyet a Spektrum vetít – meglepő módszerekkel hívja fel a figyelmet a pazarlásra. Egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe. Miért is vinnék haza azokat, ha még azon a héten úgyis a szemétbe kerülnek? Íme néhány takarékoskodási tipp, amelyekért garantáltan hálás lesz Hughnak:

1. Írjon bevásárlólistát – Rengeteg pénzt kidobunk az ablakon csak azért, mert túl sok kenyeret, tejfölt vagy uborkát vásároltunk. Írjon listát, és ragaszkodjon hozzá a boltban is!

2. Vegye meg a neten – Ma már számos webshop kínálatából válogathat, és kisebb eséllyel csábul el, mint ha a polcok között korzózna.

3. Fagyassza le – Ha tudja, hogy nem fog elfogyni, a kenyeret, nyers halat, húsokat, sajtot, gyümölcsöket és persze a kész fogásokat is bátran fagyassza le.

4. Használja fel a maradékokat – Dobja fel a rántottát a hűtőben lapuló zöldségekkel, a fagyasztott joghurtot pedig a megmaradt gyümölcsökkel.

5. Pakolja ki a kamrát – Minden élelmiszert, amelyre nincs szüksége, de még fogyasztható – legyen az rizs, konzerv vagy tartós tej – ajándékozzon el, vagy ajánlja fel a rászorulók számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Forró testbe hideg levest!

    Forró testbe hideg levest!

    Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat.

  • Kicsi a kocsi, de mindent tud, amit a nagyobbak

    Kicsi a kocsi, de mindent tud, amit a nagyobbak

    Hogyan kell eladni ma a piacon egy lendületes kis vagy alsó középkategóriás autót? Úgy tűnik, jó felszereltséggel. Most éppen a Ford hirdeti a vadonatúj Fiestáról, hogy a legtöbb vezetéssegítő rendszerrel ellátták a flotta szinte legkisebbjét, de korábbi autóbemutatóink alanyai, a Micra és az Ignis is tartogatott meglepetéseket.