EUR: 307,31 Ft
CHF: 281,65 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb I.kerület

Újra miénk az Ybl ház!

Tíz és fél millió euróért izraeli tulajdonból magyar tulajdonba került az Ybl vízház, a korábbi Várkert Kaszinó. A világörökség részét képező épület már tíz éve kihasználatlanul, üresen állt, a jövőben azonban rendezvényeknek, konferenciáknak, tudományos eseményeknek ad majd otthont.

Fekete Zoltán, a Pallas Athéné alapítványok befektetési és vagyonkezelő cégének, az Optima Befektetési Zrt.-nek a vezérigazgatója közölte, az épületet olyan konstrukcióban vásárolta meg a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, hogy a vételre opcióval rendelkező társaságot, a Sport Zone-t vette meg.

a budapesti Ybl Vízház épülete ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Várkert Bazárral szemközti épület kiemelt rendezvényhelyszín lesz

– A vásárlás célja egyrészt az értékmentés, hiszen az épület a gyönyörűen felújított Várkert Bazár szomszédságában van, a Duna partján a világörökség részeként. Másrészt a cél a hasznosítás, tudományos konferenciák helyszíne és képzőművészeti kiállítóközpont lesz. A nagyközönség is látogathatja majd bizonyos napokon, rendezvényekre lehet majd bérelni, és kulturális, tudományos eseményeknek ad otthont.

(Kiss Róbert Richárd)

Vízházból zenepavilon, étterem, kaszinó, majd rendezvényhelyszín

Az Ybl vízház 1875-től 1882-ig épült, Ybl Miklós tervei alapján, a Várkert Bazárral egy időben. A szabadon álló épületben volt a királyi palotát vízzel ellátó szivattyúház. Homlokzata elé 1896-ban állították fel a Mayer Ede által készített Ybl Miklós-szobrot. Az épület a várkert frekventált részén található, egységet képezve a királyi palotával. A gépház idővel elvesztette eredeti funkcióját. 1905-ben újjáépítették, kávéház lett. 1913-ban zenepavilonná alakították át. Ezután negyven évig étteremként üzemelt. Buda 1944–1945. évi ostroma alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett el. 1961-ben a Dél-budai Vendéglátóipari Vállalat, 1968-ban a Pannónia Vendéglátóipari Vállalat, 1972-ben pedig az Állami Budapest Táncegyüttes birtokába került. 1992-ben teljesen renoválták az épületet, 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne. 2008-ban a kaszinókoncesszió lejártával Várkert Palota néven lett rendezvények helyszíne, majd évekig  üresen állt. Az épület állaga leromlott, a belső tereket fel kell újítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.