EUR: 307,76 Ft
CHF: 282,33 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Külföld

Veszélyben van a “Királynő feje”

Továbbra is bizonytalan a jövője Tajvan egyik legnépszerűbb természeti látványosságának, egy I. Erzsébet angol királynő profilját idéző homokkőképződménynek, amely folyamatosan pusztul az erózió miatt.

A sziget északi partján fekvő Yehliu Geopark látványossága tavaly csaknem hárommillió látogatót vonzott. A parkot üzemeltető szervezet munkatársa, Tang Helena szerint a gombaalakú képződmény “nyakának” kerülete 2008-ban még 138 centiméter volt, most már csak 126 centiméter a legvékonyabb pontján.

“A tengervíz és a szelek pusztító hatása mellett a tájfunok és a földrengések is kockázatot jelentenek a törékeny nyakra” – húzta alá a szakember.

Az elmúlt évtizedben kövekből kirakott védőfallal vették körbe a homokkőképződményt, megakadályozva, hogy a látogatók megtapogassák a természeti alkotást, ami 2006-ig bevett szokás volt.

Az elmúlt két évben a hatóságok egy újfajta nanotechnológiás festéket teszteltek, amely lassítja az eróziót és stabilabbá teszi a kőképződményt. A szert a park egy másik homokkőalakzatán próbálták ki. A festék ugyan bevált, de a tesztterület valamelyest elszíneződött. “A festék kicsit olyan mint a kozmetikai szerek, ami azt jelenti, hogy a kő természetellenes külsőt kap” – magyarázta Tang.

A teszteredmények tehát nem sok jót ígérnek a park csaknem 180 gombaalakú kőképződménye számára. “Nem adjuk fel” – hangsúlyozta Tang, hozzátéve, hogy tovább folytatják a kutatást.

A természet pusztító ereje azonban nem csak árt a parknak. Az egyik homokkő például egy hercegnő alakját vette fel, miután 2010-ben letört belőle egy darab. Az új látványosság a Bájos hercegnő (Cute Princess) nevet kapta egy internetes szavazáson.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Ablakzsiráf

    A nap képe: Ablakzsiráf

    Félelmet nem ismerve, egy pálcikára tűzött banánnal etetett egy zsiráfot egy thaiföldi kislány. A Bangkok peremén található ablakok nélküli Safari World vadasparkban szinte bárki átélhet hasonló kalandot több tucatnyi állat társaságában, hiszen a park különlegessége, hogy a látogató teljes testközelből ismerkedhet meg több száz különféle állattal.

  • Hazatért a csavargó nyuszi

    Hazatért a csavargó nyuszi

    Egy kislány elejtette szeretett plüssnyusziját Sydneiben az egyik menetrend szerint közlekedő vonat kocsijában, miközben szülei a babakocsit igyekeztek minél hamarabb leemelni a szerelvényről Wynyard megállónál.