EUR: 309,76 Ft
CHF: 288,63 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Visszaszorulóban van az Iszlám Állam?

Hurghada, 2016. január 8.
Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlójáról, amit két turistákra támadó fegyveresnél találtak a Bella Vista Szállodában az egyiptomi Hurghadában 2016. január 8-án. A támadók egyikét agyonlőtték, egyet elfogtak, három külföldit sebesülésekkel kórházba szállítottak.
MTI Fotó

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet visszaszorulóban van – jelentette ki az MTI-nek telefonon Washingtonból nyilatkozva Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció országainak konferencián vett részt Washingtonban.

A kétnapos tanácskozás első napján, szerdán a védelmi miniszterek eszmecseréje zajlott, csütörtökön pedig a külügyminiszterek és a védelmi tárcák irányítóinak közös tanácskozása folyt.

A találkozón elhangzottakról szólva Vargha Tamás megerősítette:általános az a vélemény a nemzetközi koalíció tagjai körében, hogy a terrorszervezet visszaszorulóban van, annál is inkább, mert az Irakban korábban uralmuk alá hajtott területeknek mintegy felét, a Szíriában elfoglaltaknak pedig hozzávetőlegesen húsz százalékát sikerült visszafoglalni. Az államtitkár szerint fordulópont lehet az észak-iraki Moszul városának visszafoglalása a terroristáktól.

“A terrorszervezet kommunikációjából egyértelműen látjuk, hogy sikerült megtörni a lendületüket, ugyanis már nem támadásokról esik szó, hanem arról, hogy a végsőkig kitartanak. Tehát hátrálnak”- hangsúlyozta Vargha Tamás.

A politikus szerint rendkívül fontos a terroristák utánpótlási vonalainak elvágása és pénzügyi forrásaik felszámolása, s ezzel párhuzamosan okvetlenül el kell érni azt, hogy a terroristák elől menekülni kényszerülők ne Európa felé vegyék útjukat. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a terrorszervezet legyőzése és a térség helyzetének rendezése fontos feltétele az európai migránsválság rendezésének is. De meg kell akadályozni, hogy a menekülők ellenőrizetlenül lépjenek be Európába, illetve Magyarországra is – hűzta alá Vargha.

Az MTI azon kérdésére, hogy vajon a magyar erőfeszítések megítélése változott-e, Vargha Tamás kifejtette: ez feltétlenül így van, s hangsúlyozta, hogy megváltozott az egy évvel ezelőtti hangulat, amikor Magyarország a bírálatok kereszttüzében volt, mert a határain nem engedett át ellenőrizetlenül migránsokat. “Mára már azok a politikusok is változtattak a véleményükön, akik korábban bíráltak” – hangoztatta az államtitkár.

Ezzel kapcsolatban Vargha Tamás utalt arra, hogy a NATO is – amelynek főtitkára, Jens Stoltenberg szintén jelen volt a washingtoni tanácskozáson – elismeri, hogy van összefüggés a migráció és a terrorizmus között, ezért az észak-atlanti szervezet is elsődleges fontosságúnak tartja a határok védelmét. Az államtitkár ezzel kapcsolatban felidézte a párizsi és a brüsszeli merényleteket, amelyeknek elkövetőiről kiderült, hogy támogatást kaptak a terrorszervezettől.

Az MTI kérdésére válaszolva az államtitkár megerősítette: a terrorizmus elleni küzdelemben szoros a magyar-amerikai együttműködés.

Kapcsolódó Cikkek