EUR: 310,20 Ft
CHF: 289,51 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Vulkánok belsejét vizsgáló műszert fejlesztettek magyar tudósok

Vulkánok belsejét “röntgenező” hordozható műszert fejlesztettek magyar és japán tudósok, a készülék segíthet előre jelezni a földrengéseket.

A technológia a müon nevű, elektromos töltéssel rendelkező szubatomi részecskék felderítésén alapul, és az átlátszatlan tárgyak belsejének megismerésére tervezték. Használják már régészek is, és a természeti katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű reaktorainak vizsgálatakor is igénybe vették.

A Tokiói Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudósai fejlesztette műszer azonban sokkal kisebb, könnyebb és olcsóbb, mint a jelenleg rendelkezésre állók – mondta el az EFE hírügynökségnek Tanaka Hirojuki, a projekt japán vezetője.

A prototípus, amelyen a japán és a magyar tudósok még dolgoznak, csak 10 kilogrammos, és belefér egy kézitáskába, míg a jelenleg rendelkezésre álló hasonló eszközök súlya egy tonnánál is több, áruk eléri a 100 millió jent (278 millió forint).

A müonokat érzékelő hártyával felszerelt műszer sokféle változatát próbálták ki a kutatók, akiknek először sikerült röntgenképhez hasonló pillanatfelvételeket, sőt videót is készíteni egy tűzhányó belsejében – mondta el Tanaka.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.