EUR: 307,34 Ft
CHF: 282,01 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XIV.kerület

Zene szállja meg a Vajdahunyad várt

Az idén 25. alkalommal rendezik meg Budapest egyik legvarázslatosabb történelmi emlékhelyén, a Vajdahunyad várban a hagyományos nyári koncertsorozatot. Bálint Gábor, a Musica Hermina Alapítvány vezetője, az esemény szervezője a Lokál Extrának elmondta, bár a zenekarokat még mindig könnyű meggyőzni, hogy lépjenek fel, azért kisebb csoda, hogy idén meg tudták rendezni a fesztivált.

14ker_vajdahunyad (2)

Komolyzenei koncerteket is hallgathatnak az érdeklődők

14ker_vajdahunyad3

Impozáns környezetben zajlanak a koncertek

A zenekedvelőket augusztus 4-éig több nagyzenekari komolyzenei koncert, első osztályú cigányzene, popzenei műsor és kiváló előadók várják. A szimfonikus zenekarok mellett fellép a magyar világsztár Roby Lakatos, a Budapest Bár együttes vagy épp Polyák Lilla és Wolf Kati, a fesztivált pedig a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje zárja.

– Nagy segítséget kapunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumtól, amely befogadta a rendezvényt, hiszen lényegében semmilyen más központi támogatásra nem számíthattunk – mondta lapunknak Bálint Gábor főszervező, aki hozzátette, negyed évszázaddal ezelőtt azért találták ki, hogy a fesztiválnak a Vajdahunyad vár adjon otthont, mert az épület különleges atmoszférát teremt a koncerteknek.
– Egész Európában páratlan ez a helyszín, ahol tényleg mindenki kikapcsolódhat. Azt gondoltuk, legyen ez egy sziget a szárazföldön, és ha arra gondolok, hogy a koncertek szünetében az érdeklődők gyönyörű helyen, nagyszerű zenét hallgatva sétálgathatnak, érzelmeikre, önmagukra gondolhatnak, akkor azt hiszem, elértük a célt. Tán a helyszínnek is köszönhető, hogy a zenekarokat könnyű meggyőzni, lépjenek fel nálunk, hiszen minden muzsikus szeret ilyen környezetben játszani. Ennek ellenére kisebb csoda, hogy minden évben meg tudjuk rendezni a programot, sőt, azt mondom, ez a nézők mellett a zenészek lojalitásának is köszönhető.

14ker_vajdahunyad4

Gyönyörű látvány a kivilágított vár

Bálint Gábor hozzátette, eredetileg komolyzenei fesztivált szerveztek, de az évek során a közönség igényeihez igazodva bevettek könnyűzenei programokat is.
– Persze, csak igényes, nem kommersz zenét játszó művészek jöhetnek szóba, mint például a Budapest Bár vagy épp Polyák Lilla. És bár mint említettem, soha semmilyen központi támogatást nem kaptunk, a legnagyobb érdem a közönség elismerésre. Az, hogy az elmúlt 25 évben számos visszatérő érdeklődőnk volt, az, hogy akkor, amikor a város tele van programokkal, mi meg tudjuk tölteni a nézőteret.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.