EUR: 307,54 Ft
CHF: 286,68 Ft
2017. január 16., hétfő
Gusztáv

Sport

420 milliót keres évente a FIFA elnöke

Zürich, 2015. július 20.
Simon Brodkin, brit komikus által szórt hamis bankjegyek hullanak a korrupciós botrányba került Joseph Blatterre, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnökére a világszervezet Végrehajtó Bizottságának rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón a FIFA zürichi székházában 2015. július 20-án. A találkozón elfogadták, hogy a szervezet 2016. feburár 26-án tartja új elnökválasztását. (MTI/EPA/Ennio Leanza)

Másfél millió svájci frank (mintegy 420 millió forint) lesz a FIFA elnökének idei, éves fizetése – közölte szerdán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

A tájékoztatás szerint Gianni Infantino beleegyezett abba, hogy ne kapjon bónuszt 2016-ra, ugyanakkor másfél millió svájci frankos fizetésen túl jár neki autó sofőrrel, fizetik a szállását és kap még havi 2000 svájci frank – 560 ezer forint – “költőpénzt” egyéb kiadásaira.

2017-re ugyanakkor már bónuszra is jogosult a FIFA által előterjesztett új juttatáspolitikának köszönhetőn.

A megállapodás féléves huzavonát zárt le. Korábban Infantino “sértőnek” mondta és elutasította azt az ajánlatot, hogy mintegy 2 millió svájci frankos fizetésért, de a bónusz lehetőségét teljesen kizárva vállalja a tisztséget.

A FIFA volt elnöke, Sepp Blatter és főtitkára, Jerome Valcke még busásabb fizetést kapott: 3, illetve 2 millió dollárt (azaz nagyjából ugyanennyi svájci frankot) ráadásként pedig 10 millió dollár bónuszt – fejenként – minden egyes világbajnokságért. Pénzügyi visszaéléseik miatt eltiltotta mindkettejüket a szövetség etikai bizottsága attól, hogy labdarúgással foglalkozzanak, a svájci szövetségi ügyészség pedig nyomoz ügyükben.

Kapcsolódó Cikkek