EUR: 312,28 Ft
CHF: 261,41 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XV.kerület

56-os hős szobrát kapja a kerület

Bronzból készít mellszobrokat két ötvenhatos hős emlékére Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész. Közülük a Zbigniew Herbert lengyel költőről készült alkotást a kerületben állítják fel.

Pogány Gábor Benő szerint még senki sem készített szobrot a híres lengyel költőről Magyarországon, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket, Lengyelországban is csupán egy szobor tiszteleg az emléke előtt.
– A mintegy hetven centiméter magas mű a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya fő-plébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban kap helyet. A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, az Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják – mondta a szobrász az MTI-nek.


Pogány Gábor Benőnek nagy gyakorlata van a bronzszobrok készítésében. A kilenc ősi magyar kutyafajtáról készült bronzszoboregyüttesét az ismét önállóvá vált Állatorvostudományi Egyetem kisállatklinikája előtt állították fel július elején. Számos köztéri szobra áll a világ több pontján. Legbüszkébb az Aba-Novák Vilmosról készült egész alakos szobrára, amelyet tavaly augusztusban avattak fel Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhely bejáratával szemben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.