EUR: 309,63 Ft
CHF: 288,47 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

A fóti gyermekotthonban lakott a würzburgi merénylő

Magyarországon szabályosan regisztrálták és a fóti gyermekotthonban helyezték el azt a magát afgánnak mondó fiatalt, aki júliusban merényletet követett el a németországi Würzburg közelében, a német hatóságok viszont nem ellenőrizték ujjlenyomatát az Eurodac uniós menekültügyi és idegenrendészeti adatbázisban, és nem is hallgatták meg rendőrségi vagy menekültügyi eljárásban – írta pénteken a Bild című német lap.

A Bild megszerezte a támadó magyarországi menedékkérő-regisztrációs adatlapját, amely szerint Khajerkhel Riaz Khan néven vették nyilvántartásba, kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba, az általa megadott adatok alapján születési ideje 1999. január 1., az afganisztáni Paktiából származik, és afgán állampolgárságú.

A Bild beszámolója szerint a magyar hatóságok 2015. június 26-án vitték fel ujjlenyomatát az Eurodac adatbázisba. Menedékjogi kérelmét Budapesten nyújtotta be, regisztrációja szabályszerű volt. A fóti gyermekotthonban helyezték el, ahonnan eltűnt és Németországban, az osztrák határnál fekvő Passauban bukkant fel ismét 2015. június 30-án.

A lap cikke szerint furcsa, hogy a német hatóságok csak az idén júliusban elkövetett merénylet után vettek tudomást az Iszlám Állam (IÁ)terrorszervezettel nyilvánvalóan kapcsolatban álló merénylő “valódi identitásáról”, a rendőrség és a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) soha nem hallgatta meg, és ujjlenyomatát a támadás előtt nem ellenőrizték.

A Bild szerint a 2015-ös “menekültkáoszért” felelősnek kikiáltott budapesti döntéshozókat felháborítja az ügy. Egy név nélkül nyilatkozó minisztériumi tisztségviselő a lapnak azt mondta, hogy “mi mindent az előírásoknak megfelelően végeztünk el, és oltalom alá vettük a menekültet”, azonban “a németek egyszerűen hagyták, hogy ellenőrzés nélkül beutazzon” Németországba.

A lap szerint a magyar hatóságok 2015 július végén zárták le az aktát “a kérelmező távolléte miatt”.

A bizonytalan személyazonosságú menedékkérő idén július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. Az IÁ a támadás után közölte, hogy a merénylő a katonájuk volt, és nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelyen maga a támadó is az IÁ harcosának vallja magát.

Német sajtóértesülések szerint közvetlenül a támadás előtt mobiltelefonon kapcsolatban volt egy ismeretlennel, aki a Közel-Keleten tartózkodott, és utasításokat adott neki.

A Bild pénteki beszámolója szerint a támadás egyik sebesültje még mindig életveszélyben van.

A német szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate július 22-én Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szövetségi rendőrség egy mélységi határellenőrzést végző egysége a későbbi merénylőt több más emberrel együtt 2015. június 29-én hajnalban a német-osztrák határ térségében, az A3 autópálya egy parkolójában feltartóztatta.

Az érvényes iratokkal nem rendelkező fiatalembert őrizetbe vették és Passauba szállították ellenőrzésre. Ujjlenyomatát a Fast ID nevű rendszer révén lefuttatták a “nemzeti adatbázisokban” – az AFIS (automatikus ujjlenyomat-azonosító rendszer) A és AFIS B adatbázisokban -, és megállapították, hogy a német hatóságoknak nincs adatuk róla. Az illetőt érvényes iratok és engedély nélkül végrehajtott határátlépés gyanúja miatt feljelentették.

A szóvivő arról nem beszélt, hogy ujjlenyomatát ellenőrizték-e az Eurodac adatbázisban. Azt viszont elmondta, hogy a BAMF-nál nem hallgatták meg személyesen.

A későbbi támadó 2015 decemberében nyújtott be menedékjog iránti kérelmet Németországban, és idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. Sajtóértesülések szerint egyszer sem nyújtott be személyazonosság igazolására alkalmas iratokat, identitásáról mindig csak az általa közölt adatokat rögzítették.

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.

 • Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.