EUR: 307,87 Ft
CHF: 266,59 Ft
2017. szeptember 19., kedd
Vilhelmina

Belföld

A traktoros

tractor-on-farm- goodfreephotos
Bármerre megyek az országban és bármelyik nap, egy dolog kiszámítható és biztos: traktorral és traktorossal találkozom. Országúton, szántóföldön. Útitársaimnak mindig mutogatom: látjátok, szombat délben is csak úgy porzik a föld a jó öreg traktor nyomában.

Igen. Mert a föld az élet, és amikor mások kabarét hallgatnak matinéidőszakban, vagy éppenséggel a kíméletlenül tűző nap sugarai elől a hűs házban keresnek menedéket, netán légkondicionált boltokban árulnak a fogyasztói társadalom hatalmas örömére, nos, akkor vannak, akik port nyelnek, hogy legyen mit ennünk jövőre is.

A traktor szimbólum. Erő, gépiesség, ész, táplálék, férfiasság. Ezek a szavak jutnak először eszembe. Meg a föld. A föld, amelynek becsületét valahogy eltűntnek nyilvánítottuk az elmúlt évtizedekben, mint valami félbehagyott rendőrségi nyomozás aktáját. Nem kerestük társaságát, nem érdeklődtünk hogyléte felől, púp volt a szocialista tervgazdálkodásból szociális piacgazdaságba, vadkapitalizmusba történt átmenetünkben.

És a föld bosszút állt.

Egyre inkább ugar lett, csak egy-két hős traktoros tartotta benne a lelket és az életet.

És a föld most újra életre kel. A családi gazdaságok esélyt adnak arra, hogy a kalandvágyból faluelhagyó fiatalok visszatérjenek. Hogy az egyetemi diszkók meg a nyári fesztiválozások után újból a jövő felé fordítsák tekintetüket: a jövő pedig a múltjukban van.

Ha a dédapa, a nagyapa, az apa nem restellte a kétkezi munkát, akkor ebben a bizonytalan multi-HR világban nekik miért is kellene?

Nem kell.

És ezért szépen lassan felülnek a traktorra. Nem lesz büdös a munka.

És bíznak majd abban, hogy ha szombaton délben egy apuka a gyerekeivel a szántóföld mellett halad el az autójával, akkor őket fogja példaként állítani eléjük.

Megérdemlik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Börtönhöz ment Gyurcsány – Fotók!

  Börtönhöz ment Gyurcsány – Fotók!

  Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke elkísérte a tököli börtön bejáratához Császy Zsoltot, akit Tátrai Miklóssal együtt harmadfokon két és fél, illetve három év börtönbüntetésre ítélt a Kúria a 2008-as sukorói telekcsere ügyében.

 • Az év végéig döntés születhet a negyedik paksi blokk üzemidő-hosszabbításáról

  Az év végéig döntés születhet a negyedik paksi blokk üzemidő-hosszabbításáról

  A paksi atomerőmű első három blokkja már megkapta az engedélyt a további működéshez, a negyedik blokk engedélykérelmének elbírálása folyamatban van, az eljárás még idén lezárulhat – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szeptember 18-22.

 • Az iskola a biztonságra nevelés legfontosabb terepe

  Az iskola a biztonságra nevelés legfontosabb terepe

  Az iskola a biztonságra nevelés legfontosabb terepe, egyúttal biztonságos közeg a gyerekek számára, ezért az ottani biztonságot az iskolán kívülre is ki kell terjeszteni – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Biztonság hetének központi rendezvényén.