EUR: 307,76 Ft
CHF: 282,43 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

A Viszkis be sem teszi bankba a lábát

Viccnek szánta, mégis sokan támadták legutóbbi Facebook-posztja miatt Ambrus Attilát. Az egykori viszkis rabló tréfából banki alkalmazottnak jelentkezett, a Lokálnak pedig elárulta: éppen annál a fióknál, ahonnan annak idején 50 milliót elvitt. Ez volt az utolsó balhéja.

Ha a kerámiázást egyszer befejezem, jelentkezni fogok megbízható munkatársnak – írta a Facebookon Ambrus Attila, aki még elnézést is kért azoktól, akiket érzékenyen érint a bejegyzése, mégis sokan támadták a poén miatt.

viszkis-otp-facebook

– Olyanokat mondtak, hogy azok biztos nem nevettek a tréfán, akiknek a szájába dugtam a pisztolyt. Én sohasem csináltam ilyet, nem tapad vér a kezemhez, a bűneimért pedig már vezekeltem – utalt a börtönben töltött tizenhárom évére az egykori Viszkis, aki a Lokálnak azt is elárulta, hogyan született a poszt. – Éppen az Üllői úton autóztunk a feleségemmel, amikor megláttam a plakátot. Éppen ezt a bankot raboltam ki utoljára, így nem hagyhattam ki, de tényleg senkit sem akartam megbántani vele – mondta Ambrus, aki amúgy távol tartja magát a bankoktól, még számlája sincs.

Az ominózus rablás egyébként 1999 októberében történt. A Viszkist ekkor egyszer már elfogták, de megszökött a Gyorskocsi utcai fogdából. A fővárosban bujkált, miközben több pénzintézetet is kirabolt. Utoljára az Üllői úti OTP-t.

Ambrus Attila a „Viszkis rabló” ( Fotó: Sáfár Tibor)

Ambrus Attila a „Viszkis rabló”
( Fotó: Sáfár Tibor)

– Ennek köszönhetem a lebukásom. Elhagytam a táskámat, benne volt a telefonkártyám. Persze nem mobilos, hanem a régi fülkés, utcai telefonba való. A híváslista alapján találtak meg végül a zsaruk – emlékezett vissza. Egy korábbi interjúban azt is elmondta: a rablás előtt a szokásos fél deci helyett egy egész üveg whiskyt ivott meg, el is aludt a fiókban.

Ambrus 2012-ben szabadult, de a feltételes büntetése csak pár hónapja járt le. Azóta számít végleg szabad embernek. Mikor kijött a rácsok mögül, kerámiázással kezdett foglalkozni, portékáját vásárokban árulta, így ismerkedett meg húsz évvel fiatalabb feleségével, Rékával.

A nászútjuk Párizsban volt, de idén nyáron nem mennek nyaralni. – Voltam eleget, mikor még támogattak a bankok – viccelődik az egykori betyár.

Akciófilmbe illő jelenet

A korabeli sajtóbeszámolók szerint az említett Üllői úti bankfiók kirablása során a Viszkis 40 embert kényszerített a földre, mielőtt a pénzt követelte. Az 50 millióval a kezében nem tudott kijutni az ajtón, mert bezárták. Maga elé rántotta a biztonsági őrt és az ajtóba lőtt. Tűzharcba keveredett a kiérkező rendőrökkel, végül az őrt maga előtt tartva a hátsó ajtón menekült el. Az utcán engedte el a túszát. A helyszínre száguldó egyik rendőrautó az Üllői út és a Simonyi Zsigmond utca sarkán felborult, vezetője könnyebben megsérült.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.