2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Agyvérzést kapott Iszlam Karimov üzbegisztáni elnök

Agyvérzést kapott Iszlam Karimov üzbegisztáni elnök, állapota stabil, egy kórház intenzív osztályán kezelik – közölte az államfő kisebbik lánya az egyik közösségi oldalon hétfőn.

Lola Karimova-Tillyaeva szerint az agyvérzés még szombat reggel történt. “Korai lenne jóslatokba bocsátkozni, hogy hogyan alakul állapota a jövőben” – írta.


Az üzbég kormány vasárnap csak arról adott hírt, hogy az elnököt kórházba szállították, de ennek okát nem közölte.

A 78 éves Iszlam Karimov 1991 óta a független Üzbég Köztársaság elnöke. Addig a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió egyik tagállamának elnöke volt.

Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja, amennyiben – ha erre kerülne sor – nem sikerülne az utódlás kérdésében megegyezésre jutni. Karimovnak ugyanis nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban. Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték.

Karimov másik lánya, Lola hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) Párizsban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.