EUR: 312,66 Ft
CHF: 260,79 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Sport

Amerika hadat üzent Hosszúnak, doppinggal vádolják

Hosszú Katinkát doppingolással vádolja a SwimVortex. Az amerikai szakportál az olimpiai bajnoknőt a tiltott szerek használat később beismerő NDK-s Petra Schneiderhez hasonlította.

A SwimVortex cikke simán elintézi a doppingteszteket. „Az, hogy valaki soha nem produkált pozitív mintát, még semmit nem jelent” – fogalmazott a szerző. A sárdobálás már tavaly megkezdődött, amikor a Swimming World Magazine fogalmazott meg vádakat a magyar úszóval szemben, majd a riói rajt előtt furcsa cikket között a New York Times Hosszúról és edző férjéről. Érdekes, az amerikai sajtónak nem gyanús Michael Phelps – a minap arról nyilatkozott, hogy vélhetően még nem úszott tiszta mezőnyben – 19 olimpiai aranya és Katie Ledecky vasárnapi világcsúcsa – majd öt másodpercet vert rá a második helyezettre 400 gyorson –, csak csodás teljesítményről szavalnak.


– Szinte minden győztest ezzel vádolnak, ez kényelmes álláspont, így nem kell önvizsgálatot tartani és kiküszöbölni a szakmai hibákat – reagált dr. Sós Csaba, az úszószövetség szakmai alelnöke. – Egyszer Cseh Laci azt mondta, ha nem lenne Phelps, biztosan őt találnák meg a kokszvádakkal. Katinka félelmetes rekordjában egyébként az is szerepet játszhatott, hogy míg a vb-n és az Eb-n a vegyest már jó néhány szám után úszhatta, Rióban az első napon, frissen állt rajthoz négyszáz vegyesen.

Széles Sándor mesteredző szerint Athénban tanítványát, Gyurta Danit is megtalálták, amikor alig 15 évesen olimpiai ezüstöt szerzett, és Egerszegi Krisztáról sem hitték el sokan, hogy magyarként öt olimpiai aranyat nyerhet.


Rio de Janeiro, 2016. augusztus 3. Hosszú Katinka edz a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 3-án, két nappal a riói nyári olimpia kezdete előtt. (MTI/AP/Li Dzsin Man)

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 3.
Hosszú Katinka edz a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 3-án, két nappal a riói nyári olimpia kezdete előtt. (MTI/AP/Li Dzsin Man)

Kapcsolódó Cikkek

  • Elhunyt Henri Michel

    Elhunyt Henri Michel

    Hetvenéves korában elhunyt Henri Michel, aki szövetségi kapitányként 1986-ban világbajnoki bronzérmes lett a francia labdarúgó-válogatottal, 1984-ben pedig Los Angelesben olimpiát nyert a nemzeti csapattal.

  • Gasquet a Bazilika előtt teniszezett

    Gasquet a Bazilika előtt teniszezett

    Életében nem játszott ilyen szép helyen Richard Gasquet. A budapesti Gazprom Open ATP-tornán szereplő francia teniszező a Szent István Bazilika előtt a versenyt reklámozandó ütögetett a jövő hazai reménységeivel.