EUR: 304,81 Ft
CHF: 268,70 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Extra

Antal Imre barátja: Talán létezik egy másik világ, ahol Imruska vár rám

A hétvégén ünnepelte volna 81. születésnapját Antal Imre. A népszerű tévés nyolc éve távozott. Azóta legjobb barátja, Jenei József önkéntes száműzetésben él egy Balaton környéki falucskában.

A férfi naphosszat ücsörög az apró házacskája bejárata előtt, hallgatja a szomszédban a labdapattogást, a gyerekzsivajt.

Jenei József2

Jenei József

– Hogy milyen a Balaton-part? Honnan tudjam? Az elrontott csípőműtétem miatt csak járókerettel közlekedem, de a fájdalmaim miatt odáig el se jutok – panaszolja a 74 éves József. – Arról álmodozom, hogy egyszer újra szélsebesen szaladok, és felutazok Budapestre, a Farkasréti temetőbe, Imruska sírjához. Egy nagy csokor mezei virágot vinnék neki, ami itt termett a kertemben – sóhajt.

Jenei József negyvenhárom évig kísérte figyelemmel legendás tévés-humorista barátja, Antal Imre életét. Néha esténként gyertyát gyújt az emlékére, olyankor felidézi a közös élményeket.

Presser volt a tanítványa

Amikor Antal Imre zongoraművésznek készült, tanítványa volt az akkor alig nyolcéves Presser Gábor is. Sajnos Imre állandó ínhüvelygyulladása miatt abbahagyta a zongorát, így lett televíziós. Olyan derűs humorú, szórakoztató műsorvezető, mint amilyen ő volt, száz évben egyszer születik.

– Egy társaságban találkoztunk először és a végén Imre egy cetlire felírta a telefonszámát. Ma is tudom azt a számot: 410-981. Rábeszéltem, nevezzen be egy zongoraversenyre, és meg is nyerte. Hatvanezer forint volt a fődíj, a tanácsomra vett belőle Szentendrén egy telket, oda építtette a házát is. Tudom, hogy mindenki többet hitt annál a barátságnál, ami köztünk volt. De ez Imruskát nem érdekelte, és engem sem. Gyakran találkoztunk a törzshelyén, a Piroska vendéglőben, ahol mindig marhapörköltet evett, az volt a kedvence. Úgy tudom, a fotója ma is ott van a régi asztala mögött, a falon. Sajnos Imruska élete utolsó tíz évében leépült. Volt, hogy Lajcsi küldött hozzá takarítókat a Damjanich utcai lakásába, ők rakták rendbe. A születésnapjára pedig Bódi Margó és Guszti hatalmas tortát vitt neki – emlékszik József.

Amikor a rák egyre inkább elhatalmasodott Antal Imre szervezetében, a hospice házba került. Még ott sem vesztette el a humorát, ott is rágyújtott, valakivel becsempésztette magának a cigarettát.

„Aztán egy hónappal később reggel kilenckor felhívott egy gondozó, hogy Imre meghalt. A világ omlott össze bennem. Még egy fotóm sem maradt róla, mégis pontosan emlékszem a mosolyára, a mozdulataira. És őrzök néhány kerámiát tőle, amelyeket egy vásárból hozott haza. Jó lenne tudni, hogy valahol létezik egy másik világ, ahol Imruska vár rám. De én ebben nem hiszek.”

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

    Évekre rács mögé kerülhet Lópici fia

    Ahogy arról a Lokál korábban beszámolt, pár hete Szilágyi Istvánt saját fia csúnyán helyben hagyta. Péter súlyos testi sértés miatt június óta előzetesben ül, és a legfrissebb információk szerint öt év börtönnel is sújthatják.

  • Milliárdokat keres testével Statham

    Milliárdokat keres testével Statham

    Több mint 50 millió dollárra, azaz mintegy 15 milliárd forintra becsülik Jason Statham jövedelmét. Az 50 éves akciósztárról eddig is köztudott volt hogy nem ingyen mutogatja a kockás hasát és aprítja a rosszfiúkat az akciófilmjeiben, hanem sok millió dolláros gázsikért.