EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 22., vasárnap
Artúr, Vince

Külföld

Az Iszlám Állam eltűnésével sem ér véget a terrorizmus

2016. március 15.
Az Iszlám Állam által gyakran használt internetes közösségi portál által 2014. június 28-án közreadott videóról készített kép Abu Omár as-Sisániról, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet "hadügyminiszteréről", aki 2016. március 15-én belehalt sérüléseibe Szíriában. (MTI/AP/Internetes portál)

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint bár újabb terület szabadult fel az Iszlám Állam uralma alól, a terrorcsoport megsemmisülésével sem ér véget a terrorizmus, csak más formában jelenik majd meg.

A szakértő az M1 aktuális csatorna esti műsorában megjegyezte, hogy az Iszlám Állam korábban több nehézfegyvert is zsákmányolt, mostanában pedig úgy tűnik, olyan nem túl nagy erejű robbanószerkezete van a tulajdonában, amely robbanás közben vegyi anyagokat gyújt meg, ezáltal a környező épületeket, vagy a szabadtéren tartózkodó embereket is megégeti. Elég pénzzel és a megfelelő kapcsolatokkal pedig nagyon egyszerű a bombák készítéséhez szükséges alapanyagokhoz hozzájutni – tette hozzá.

A szakértő leszögezte, hogy embargókkal lehet mérsékelni a fegyverutánpótlást, de az illegális fegyverbeáramlás felszámolhatatlan. Elsősorban arra kell ügyelni, hogy nehézfegyverek ne kerüljenek a közel-keleti térségbe és a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell az odajutó fegyverek mennyiségét – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek