EUR: 304,55 Ft
CHF: 267,69 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Belföld

Balla Irma fia: Nem tudom élvezni a szabadságot

Vélhetően szeptember ötödikén hirdet ítéletet a bíróság Balla Irma fiának kártalanítási perében. A gyilkosságért tizenkét év fegyházbüntetésre ítélt, majd jogerősen felmentett fiú 20 millió forintra perli az államot.

A pesti egyetemre járó Schönstein Sándor kálváriája kilenc éve kezdődött, amikor nagypénteken hazautazott Debrecenbe édesanyjához. Pár mondatot váltottak, majd szaladt is tovább egy buliba. Másnap reggel hazatérve az édesanyját vérben fagyva találta. Holtan.

– A nyomozók rám gyanakodtak, hazugságvizsgálatnak vetettek alá, ami engem igazolt. Később mégis kommandósok törtek rám, pizsamában, bilincsben vittek el hazulról – elevenítette fel a 2007-es eseményeket a Lokálnak Sándor. – Elsőre a legkeményebb bűnözők közé dugtak, akik naponta megaláztak, anyagyilkosként kezeltek. Néha egy nyomozó bejött a börtönbe, megkérdezte, beismerem-e a gyilkosságot?

Schönstein Sándor. 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

Schönstein Sándor. 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

A bíróság elsőfokú ítéletével 12 év fegyházbüntetésre ítélte Sándort, akit bilincsben vittek vissza a rács mögé. Másodfokon megalapozatlanság miatt megsemmisítették az elsőfokú bíróság ítéletét, új eljárás indult, ahol jogerősen kimondták Sándor ártatlanságát. A valódi tettes beismerő vallomást tett, DNS-mintáját is megtalálták a helyszínen. Kiderült róla, hogy alkalmi munkásként dolgozott a szomszédban, így ismerte meg áldozatát, Balla Irmát.

– Pár napja Debrecenben meglátogattam édesanyám sírját és megrohantak az emlékek – sóhajtja Sándor. – Két évig ártatlanul ültem, zárkózottabb lettem. Amíg bent voltam, a barátnőm elhagyott, a lányok pedig ha meghallják a nevem, hátrahőkölnek és megkérdezik: te annak a Balla Irmának a fia vagy? Nem tudom élvezni a szabadságot, már semmi nem lesz ugyanaz, mint előtte. Járt volna az ügyésztől és a bírótól egy bocsánatkérés, amit a mai napig hiába várok tőlük.

Sándor 20 millió forintra pereli az államot. Azt reméli, ebből a pénzből Németországban vagy Angliában új életet kezdhet, ahol senki sem ismeri, senki sem mutogat rá.

A fegyőrök is gratuláltak neki

Bár a börtönben szinte minden rab ártatlannak vallja magát, a fegyőrök mindvégig hittek Schönstein Sándornak. Hogy senki ne bánthassa, egyedül hagyták a zárkájában, amikor pedig jogerősen bebizonyosodott, hogy nem ő ölte meg az édesanyját, a fegyőrök mosolyogva gratuláltak a szabadulásához.

balla irma

Balla Irma

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezzel a videóval cáfolják a 444.hu hazugságát a magyar vívók

    Ezzel a videóval cáfolják a 444.hu hazugságát a magyar vívók

    Felháborító és aljas tettre vetemedett a 444.hu és a portál hazugságát átvevő Index. A Soros György által pártolt lapok ezúttal túl messzire mentek. Egyebek mellett a Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkárának Boczkó Gábornak a szavait kérdőjelezték meg, amikor hazugsággal vádolták a lipcsei vívó világbajnokságon részt vevő magyar vívókat, akik a rossz közbiztonságra panaszkodtak.

  • Megújul a lillafüredi kisvasút

    Megújul a lillafüredi kisvasút

    Korhűen újítja fel a Lillafüredi Állami Erdei Vasútat üzemeltetője, az Északerdő Zrt., miután kiderült, hogy a kormány a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztéséről szóló határozata szerint a lillafüredi kisvasút felújítását is támogatja – közölte a társaság az MTI-vel pénteken.