EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,00 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Bill Clinton nem akar úriember lenni

Mivel felesége, Hillary a Demokrata Párt elnökjelöltje, könnyen lehet, hogy a volt amerikai elnök, Bill Clinton a következő esztendőkben mint First Gentleman éli életét. A protokollszakértő szerint Billre vélhetően másfajta feladatok várnak, mint elődeire.

Des Moines, 2016. február 2. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter köszönti támogatóit férje, Bill Clinton volt amerikai elnök és lánya, Chelsea társaságában az Iowa állambeli Des Moinesban 2016. február 1-jén éjjel, miután az első felmérések szerint Bernie Sanders vermonti szenátor ral holtversenyben végzett az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó iowai jelölőgyűlésén. (MTI/EPA/Craig Lassig)

Bill valószínűleg nem marad a háttérben

Alaposan átalakíthatja a First Lady intézményesített posztját, ha a szavazók novemberben Hillary Clintont választják meg az Amerikai Egyesült Államok első női elnökének, hiszen ez esetben az első „asszonnyá” egy férfi, a volt amerikai elnök, Bill Clinton avanzsálna. Bár az ország történetében férfi még nem volt ezen a poszton, az amerikai politikában First Ladyként emlegetik a kormányzók feleségeit is, és ha a kormányzó nő, akkor házastársa a „First Gentleman”, vagyis „Első Úriember” címet viseli.

– Soha – szögezte le a témával kapcsolatban korábban Bill Clinton. – Ha így lesz, hívjanak inkább Ádámnak – kérte a volt elnök, utalva a Biblia első férfijára.

– Jelentősen átalakíthatja az eddig karitatív, társasági szerepkörrel felruházott First Lady pozíciót egy nemcsere – állítja Görög Ibolya protokollszakértő. – Aligha várható, hogy a volt elnök majd gyermekek buksiját simogatja tévékamerák előtt vagy részt vesz fogadások megszervezésében. Sokkal inkább elképzelhető, hogy ha Bill Clintonra hárul ez a szerep, akkor tudományos konferenciák, diplomáciai látogatások előkészítésében vállal feladatokat – vélekedik a szakember.

Az ugyancsak könnyen elképzelhető, hogy Bill Clintonnak politikai feladat is jut bőséggel. Nem lehet tudni, Hillary kampányígéretnek szánta-e, de többször utalt arra, hogy megválasztása esetén a férjére bízná a gazdaság rendbetételét. A feladatkör nem lenne ismeretlen Bill számára, hiszen az Egyesült Államok az elmúlt évtizedekben az ő elnöksége alatt tudott a legdinamikusabban fejlődni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.