EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Börtönbüntetésre ítéltek két dzsihadistát

A norvég bíróság 6, illetve 7 és fél év börtönbüntetésre ítélt egy csecsen és egy pakisztáni származású dzsihadistát szerdán. A vád az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez való csatlakozás volt.

A bíróság szerint a 23 éves, csecsen származású, orosz állampolgársággal és norvégiai tartózkodási engedéllyel rendelkező Adam Idrisovich Magomadov és a 46 éves, Pakisztánban született Hasan Ahmed norvég állampolgár az Iszlám Állam tagja és “terrorista célokra szövetkezett”.

A két férfi – aki korábban Délkelet-Norvégiában élt – 2014 augusztusában járt Szíriában, alig több mint egy hónappal az után, hogy az IÁ kikiáltotta a kalifátust.

Mindketten részt vettek az IÁ kiképzésén és esküt tettek a terrorszervezetnek – állítja az oslói bíróság.

Magomadov súlyosabb büntetést kapott, mert hosszabb időt töltött Szíriában. A bíróság szerint ő valószínűleg részt vett a szíriai harcokban, és fenntartotta kapcsolatait az IÁ-val Norvégiába való visszatérése után is. Ezenkívül – a másik gyanúsítotthoz hasonlóan – feltehetően tervezte, hogy újra Szíriába megy.

Ahmed – akinek a fiát, Ishaqot tavaly nyáron 8 év börtönbüntetésre ítélték Norvégiában szintén az IÁ-hoz való csatlakozás miatt – fellebbezett az ítélet ellen, míg Magomadov elfogadta azt – mondták a dzsihadisták ügyvédei az NRK norvég közszolgálati adónak nyilatkozva.

A meghozott ítéletek megfelelnek az ügyészség által kérteknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.