2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Clintonék kivételeztek a támogatóikkal

A Clinton Alapítvány anyagi támogatóit különleges bánásmódban részesítette a Hillary Clinton vezette amerikai külügyminisztérium – derül ki az ABC amerikai televíziós csatorna beszámolójából az egykori first lady elektronikus levelezésére hivatkozva, amelyet a külügyi tárca a Citizen United nevű konzervatív csoport kezdeményezésére egy bírósági határozat nyomán adott ki.

Az e-mailek bepillantást engednek a Clinton Alapítvány és Hillary Clinton bizalmas munkatársainak közvetlen kapcsolataiba Clinton külügyminisztersége idején.


Az elsőként az ABC által – még szombaton este – nyilvánosságra hozott dokumentumok egyikéből, a Clinton legfőbb bizalmasának, Huma Abedinnek küldött, 2010 decemberében keltezett, egyik elektronikus levélből például az derül ki, hogy Doug Band, a Clinton Alapítvány akkori vezető tisztségviselője potenciális vendéglistát állított össze a Hu Csin-tao kínai államfő tiszteletére 2011 januárjában a Fehér Házban adott díszvacsorára, és a listán három olyan vezető üzletember szerepel, aki dollármilliókat adományozott a Clinton Alapítványnak: Bob McCann, az UBS bank akkori elnöke, Judith Rodin, a Rockefeller Alapítvány elnöke és Hikmet Ersek, a pénzátutalásokkal foglalkozó globális cég, a Western Union elnök-vezérigazgatója.

A Clinton Alapítvány honlapja szerint a UBS 500 ezer és egymillió dollár közötti összeget ajánlott fel a Clinton-család magánalapítványának, a Rockefeller Alapítványtól 10-25 millió dollár közötti összeg érkezett a kasszába, a Western Union és alapítványa pedig 1-5 millió dollár közötti összeget adományozott.


A levelekből az is kiderül, hogy az adományozóknak még a vacsoraasztal körül is előkelő helyet szántak. Így például azt kérték, hogy Judith Rodint Joe Biden alelnök asztalához ültessék.

Az ABC megkereste Doug Bandet, a Clinton Alapítvány akkori vezető tisztségviselőjét, aki nem kívánt válaszolni a televízió munkatársainak. A Clinton Alapítvány jelenlegi szóvivője, Craig Minassian azt mondta, “az e-maileknek nincs közük a Clinton Alapítvány mások életét világszerte jobbá tevő munkájához”.

A külügyminisztérium közölte: nem tudja kiadni a szóban forgó díszvacsora résztvevőinek listáját.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.