2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb XVIII.kerület XIX.kerület

Cseritizzünk magunkért és másokért!

A Cseriti Szolgáltató Szociális Szövetkezet hat adományboltjából kettő is működik a kerületben. Benéztünk, mert kíváncsiak voltunk, mi is ez pontosan.

Sáhy Gábor, a tárgyadományokat társadalmi célok érdekében, nonprofit modellben áruba bocsátó Cseriti hálózat vezetője Óbudán él családjával, nem véletlen, hogy az első Cseriti Pont is itt lelt otthonra.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Sáhy Gábor egy régi, működő tangóharmónikát mutat
( Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egész hobbi jelleggel indult öt éve, azóta tudatosan dolgozunk azon, hogy megszólítsuk az embereket. Szemléletváltozást szeretnénk elérni a magyar társadalomban. Ma idehaza körülbelül a lakosság 10 százaléka tud vagy hallott már arról, hogy létezik ez a fajta cseriti újrahasználási mód. Előttünk a jövő, ott van még 90 százalék, amelyhez el kell jutnunk – mondta Sáhy Gábor. Hozzátette, az adománybolt központi gondolata és alapvető célja a segítés – önmagunk és mások érdekében egyaránt.

– Adományboltjaink egyfelől a munkaerőpiacról kirekesztett emberek számára teremtenek munkalehetőséget, másfelől csökkentik a környezetünkben felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, így a hulladék mennyiségét is. Újrahasználatra (reuse) ösztönöznek, szociális vásárlási lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára. A társadalmi felelősségvállalás jegyében hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság, a tudatosabb fogyasztás szempontjainak elterjedéséhez is. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig vagy nagyon olcsón juthat számára szükséges alapvető használati eszközökhöz, vagy a piaci ár alatt vehet meg akár luxuscikkeket is – tudtuk meg Sáhy Gábortól. A Cseriti vezetője a Lokál Extrának elmondta, a „társadalmasítási folyamat” érdekében már „cseriti bokszokat” is létrehoztak.

Cseriti Pont Pestszentlőrinc Üllői út ( Fotó: Sáfár Tibor)

Könnyen kiszúrni az Üllői úti boltot
( Fotó: Sáfár Tibor)

– A nyár elején kezdtük, már harminc nagy cégnél, vállalkozásnál van kint Budapesten, és nagyon jó a fogadtatása. Tervezzük, hogy iskolákba és közintézményekbe is bevisszük ezeket, hogy a fenntartható jövő érdekében minél korábban és minél több helyen találkozhassunk ezzel a szemléletmóddal.

Cseriti Pont Pestszentlőrinc Üllői út ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az Üllői úton szinte minden kapható
( Fotó: Sáfár Tibor)

A XVIII. kerületben két helyszínen is olcsón juthatnak használt tárgyakhoz a rászorulók. A Havanna utca 50. szám alatt 99 százalékban ruhaneműk között lehet válogatni, míg az Üllői út 429. alatt nagyobb, szélesebb a kínálat – a szekrénysortól a társasjátékig.

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.