2018. április 27., péntek
Zita

Egyéb III.kerület

Cseritizzünk magunkért és másokért!

A Cseriti Szolgáltató Szociális Szövetkezet hat adományboltjából az egyetlen budai, a Perc utcában működő nyitotta meg először kapuit. Benéztünk, mert kíváncsiak voltunk, mi is ez pontosan.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Társasjátékot is találhatunk itt bőven

Sáhy Gábor, a tárgyadományokat társadalmi célok érdekében, nonprofit modellben áruba bocsátó Cseriti hálózat vezetője Óbudán él családjával, nem véletlen, hogy az első Cseriti Pont is itt lelt otthonra.


Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Sáhy Gábor egy régi, működő tangóharmónikát mutat, amely ugyancsak eladó ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egész hobbijelleggel indult öt éve, azóta tudatosan dolgozunk azon, hogy megszólítsuk az embereket. Szemléletváltozást szeretnénk elérni a magyar társadalomban. Ma idehaza körülbelül a lakosság 10 százaléka tud vagy hallott már arról, hogy létezik ez a fajta cseriti újrahasználási mód. Előttünk a jövő, ott van még 90 százalék, amelyhez el kell jutnunk – mondta Sáhy Gábor. Hozzátette, az adománybolt központi gondolata és alapvető célja a segítés – önmagunk és mások érdekében egyaránt.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

A ruhaneműk mellett dísz és használati háztartási áruk is vannak ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Adományboltjaink egyfelől a munkaerőpiacról kirekesztett emberek számára teremtenek munkalehetőséget, másfelől csökkentik a környezetünkben felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, így a hulladék mennyiségét is. Újrahasználatra (reuse) ösztönöznek, szociális vásárlási lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára. A társadalmi felelősségvállalás jegyében hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság, a tudatosabb fogyasztás szempontjainak elterjedéséhez is. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig vagy nagyon olcsón juthat számára szükséges alapvető használati eszközökhöz, vagy a piaci ár alatt vehet meg akár luxuscikkeket is – tudtuk meg Sáhy Gábortól. A Cseriti vezetője a Lokál Extrának elmondta, a „társadalmasítási folyamat” érdekében már „cseriti boxokat” is létrehoztak.


Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

A fiúkat a dvd-k, a nőket inkább az ékszerek érdeklik a kínálatból ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Nyár elején kezdtük, már 30 nagy cégnél, vállalkozásnál van kint Budapesten, és nagyon jó a fogadtatása. Tervezzük, hogy iskolákba és közintézményekbe is bevisszük ezeket, hogy a fenntartható jövő érdekében minél korábban és minél több helyen találkozhassunk ezzel a szemléletmóddal.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Még hasizom-erősítő pad is akad ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Michelisz tart a Hungaroringtől

  Michelisz tart a Hungaroringtől

  Soha nem ígérkezett még ilyen izgalmasnak Michelisz Norbert mogyoródi versenyhétvégéje. Az idén a túraautó-világkupában (WTCR) szereplő pilóta a helyezések mellett második kislánya születése miatt is izgulhat.

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.