2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb III.kerület

Cseritizzünk magunkért és másokért!

A Cseriti Szolgáltató Szociális Szövetkezet hat adományboltjából az egyetlen budai, a Perc utcában működő nyitotta meg először kapuit. Benéztünk, mert kíváncsiak voltunk, mi is ez pontosan.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Társasjátékot is találhatunk itt bőven

Sáhy Gábor, a tárgyadományokat társadalmi célok érdekében, nonprofit modellben áruba bocsátó Cseriti hálózat vezetője Óbudán él családjával, nem véletlen, hogy az első Cseriti Pont is itt lelt otthonra.


Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Sáhy Gábor egy régi, működő tangóharmónikát mutat, amely ugyancsak eladó ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egész hobbijelleggel indult öt éve, azóta tudatosan dolgozunk azon, hogy megszólítsuk az embereket. Szemléletváltozást szeretnénk elérni a magyar társadalomban. Ma idehaza körülbelül a lakosság 10 százaléka tud vagy hallott már arról, hogy létezik ez a fajta cseriti újrahasználási mód. Előttünk a jövő, ott van még 90 százalék, amelyhez el kell jutnunk – mondta Sáhy Gábor. Hozzátette, az adománybolt központi gondolata és alapvető célja a segítés – önmagunk és mások érdekében egyaránt.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

A ruhaneműk mellett dísz és használati háztartási áruk is vannak ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Adományboltjaink egyfelől a munkaerőpiacról kirekesztett emberek számára teremtenek munkalehetőséget, másfelől csökkentik a környezetünkben felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, így a hulladék mennyiségét is. Újrahasználatra (reuse) ösztönöznek, szociális vásárlási lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára. A társadalmi felelősségvállalás jegyében hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság, a tudatosabb fogyasztás szempontjainak elterjedéséhez is. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig vagy nagyon olcsón juthat számára szükséges alapvető használati eszközökhöz, vagy a piaci ár alatt vehet meg akár luxuscikkeket is – tudtuk meg Sáhy Gábortól. A Cseriti vezetője a Lokál Extrának elmondta, a „társadalmasítási folyamat” érdekében már „cseriti boxokat” is létrehoztak.


Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

A fiúkat a dvd-k, a nőket inkább az ékszerek érdeklik a kínálatból ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Nyár elején kezdtük, már 30 nagy cégnél, vállalkozásnál van kint Budapesten, és nagyon jó a fogadtatása. Tervezzük, hogy iskolákba és közintézményekbe is bevisszük ezeket, hogy a fenntartható jövő érdekében minél korábban és minél több helyen találkozhassunk ezzel a szemléletmóddal.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Még hasizom-erősítő pad is akad ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.