EUR: 307,76 Ft
CHF: 282,33 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Aktuális

Czeizel Endre haláláig segítette tanácsaival a kismamákat

Ma egy éve, hogy meghalt Czeizel Endre, a világhírű kutató, genetikus professzor, akinek számos édesanya lehet hálás magzatvédő vitaminjai miatt, amelyek nemcsak elősegítik a magzat fejlődését, de növelik az életben maradási esélyét, valamint óvják az édesanya egészségét is.

– Czeizel Endre professzor szinte az egész életét a genetikai kutatásnak szentelte, munkásságáért számtalan kitüntetést, szakmai elismerést kapott – mondta lapunknak dr. Nagy Károly szülész-nőgyógyász főorvos. – Méltán lehetünk büszkék az ő produktumára, hiszen egy kutató eredményességének fokmérője, hogy az általa felfedezett újdonság mennyire válik hasznára az emberiségnek. A korábbi hazai vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin hozzájárulhat a terhességi mérgezés, az E-vitamin pedig a koraszülés kockázatának csökkentéséhez. Czeizel egyik legfontosabb felfedezése, hogy a magzatvédő vitaminok alkalmasak bizonyos fejlődési rendellenességek – nyitott gerinc, agy- és koponyahiány – megelőzésére is.

Budapest, 2014. szeptember 12. Czeizel Endre orvos, genetikus beszél a nevéhez fűződő magzatvédő vitamint népszerűsítő sajtótájékoztatón Budapesten, a Szent Margit Kórházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kevesen tudják, de Czeizel Endre lombikprogramja hetvenötezer gyermeknek adott életet.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A tavaly elhunyt professzor nevét tavasszal felvette egykori munkahelye, az Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ, amit ma Czeizel Intézetként ismernek a kismamák. A nyolcvanéves genetikus szinte halála napjáig bejárt ide dolgozni, ahol várandós édesanyákkal beszélt, tanácsokat adott, biztatta őket.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Ablakzsiráf

    A nap képe: Ablakzsiráf

    Félelmet nem ismerve, egy pálcikára tűzött banánnal etetett egy zsiráfot egy thaiföldi kislány. A Bangkok peremén található ablakok nélküli Safari World vadasparkban szinte bárki átélhet hasonló kalandot több tucatnyi állat társaságában, hiszen a park különlegessége, hogy a látogató teljes testközelből ismerkedhet meg több száz különféle állattal.

  • Hazatért a csavargó nyuszi

    Hazatért a csavargó nyuszi

    Egy kislány elejtette szeretett plüssnyusziját Sydneiben az egyik menetrend szerint közlekedő vonat kocsijában, miközben szülei a babakocsit igyekeztek minél hamarabb leemelni a szerelvényről Wynyard megállónál.