EUR: 309,25 Ft
CHF: 287,94 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Aktuális

Czeizel Endre haláláig segítette tanácsaival a kismamákat

Ma egy éve, hogy meghalt Czeizel Endre, a világhírű kutató, genetikus professzor, akinek számos édesanya lehet hálás magzatvédő vitaminjai miatt, amelyek nemcsak elősegítik a magzat fejlődését, de növelik az életben maradási esélyét, valamint óvják az édesanya egészségét is.

– Czeizel Endre professzor szinte az egész életét a genetikai kutatásnak szentelte, munkásságáért számtalan kitüntetést, szakmai elismerést kapott – mondta lapunknak dr. Nagy Károly szülész-nőgyógyász főorvos. – Méltán lehetünk büszkék az ő produktumára, hiszen egy kutató eredményességének fokmérője, hogy az általa felfedezett újdonság mennyire válik hasznára az emberiségnek. A korábbi hazai vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin hozzájárulhat a terhességi mérgezés, az E-vitamin pedig a koraszülés kockázatának csökkentéséhez. Czeizel egyik legfontosabb felfedezése, hogy a magzatvédő vitaminok alkalmasak bizonyos fejlődési rendellenességek – nyitott gerinc, agy- és koponyahiány – megelőzésére is.

Budapest, 2014. szeptember 12. Czeizel Endre orvos, genetikus beszél a nevéhez fűződő magzatvédő vitamint népszerűsítő sajtótájékoztatón Budapesten, a Szent Margit Kórházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kevesen tudják, de Czeizel Endre lombikprogramja hetvenötezer gyermeknek adott életet.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A tavaly elhunyt professzor nevét tavasszal felvette egykori munkahelye, az Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ, amit ma Czeizel Intézetként ismernek a kismamák. A nyolcvanéves genetikus szinte halála napjáig bejárt ide dolgozni, ahol várandós édesanyákkal beszélt, tanácsokat adott, biztatta őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Templomi szertartásssal kezdődött Trump beiktatásának programja

  Templomi szertartásssal kezdődött Trump beiktatásának programja

  Templomi szertartásssal kezdődött Donald Trump beiktatásának programja helyi idő szerint péntek reggel . A szertatás után a megválasztott elnök és felesége a Fehér Házba ment, ahol a távozó elnök, Barack Obama és felesége a hagyományokhoz hűen közös teázáson fogadta őket.

 • Készpénzben kaphatnak kártérítést a jelzáloghiteles ügyfelek

  Készpénzben kaphatnak kártérítést a jelzáloghiteles ügyfelek

  Bírósági eljárás nélkül, készpénzben kaphatnak kártérítést azok a jelzáloghiteles ügyfelek, akiktől tisztességtelenül szedtek be kamatokat a bankok – jelentette be Luis de Guindos, spanyol gazdasági miniszter a kormány pénteki ülésén született döntést sajtótájékoztatón, Madridban.

 • A felhők köztünk járnak: ködös és fagyos lesz a hétvége

  A felhők köztünk járnak: ködös és fagyos lesz a hétvége

  Napnyugta után egyre többfelé párássá válik a levegő, főleg az Alföldön, az Északi-középhegység térségében és a délnyugati határ mentén kiterjedtebb köd képződik, amely szombaton napközben foltokban tartósan megmarad, az ország jelentős részén viszont még szombaton is több órára kisüt a nap.