EUR: 309,48 Ft
CHF: 266,47 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Aktuális

Czeizel Endre haláláig segítette tanácsaival a kismamákat

Ma egy éve, hogy meghalt Czeizel Endre, a világhírű kutató, genetikus professzor, akinek számos édesanya lehet hálás magzatvédő vitaminjai miatt, amelyek nemcsak elősegítik a magzat fejlődését, de növelik az életben maradási esélyét, valamint óvják az édesanya egészségét is.

– Czeizel Endre professzor szinte az egész életét a genetikai kutatásnak szentelte, munkásságáért számtalan kitüntetést, szakmai elismerést kapott – mondta lapunknak dr. Nagy Károly szülész-nőgyógyász főorvos. – Méltán lehetünk büszkék az ő produktumára, hiszen egy kutató eredményességének fokmérője, hogy az általa felfedezett újdonság mennyire válik hasznára az emberiségnek. A korábbi hazai vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin hozzájárulhat a terhességi mérgezés, az E-vitamin pedig a koraszülés kockázatának csökkentéséhez. Czeizel egyik legfontosabb felfedezése, hogy a magzatvédő vitaminok alkalmasak bizonyos fejlődési rendellenességek – nyitott gerinc, agy- és koponyahiány – megelőzésére is.

Budapest, 2014. szeptember 12. Czeizel Endre orvos, genetikus beszél a nevéhez fűződő magzatvédő vitamint népszerűsítő sajtótájékoztatón Budapesten, a Szent Margit Kórházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kevesen tudják, de Czeizel Endre lombikprogramja hetvenötezer gyermeknek adott életet.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A tavaly elhunyt professzor nevét tavasszal felvette egykori munkahelye, az Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ, amit ma Czeizel Intézetként ismernek a kismamák. A nyolcvanéves genetikus szinte halála napjáig bejárt ide dolgozni, ahol várandós édesanyákkal beszélt, tanácsokat adott, biztatta őket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kim Dzsongun nem tud sportfelszereléseket venni

    Kim Dzsongun nem tud sportfelszereléseket venni

    A sízők, az íjászok és a sportlövők nemzetközi szövetségéhez fordultak segítségért az illetékes észak-koreai szövetségek vezetői, mert az országot sújtó nemzetközi szankciók miatt nem tudnak felszereléseket vásárolni a külföldi sportszergyártóktól.

  • Csökken a kórházi fertőzések száma

    Csökken a kórházi fertőzések száma

    Több területen is csökkenő tendenciát mutat a kórházi fertőzések száma – mondta az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.