EUR: 309,56 Ft
CHF: 288,70 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Belföld

Drágább bort hozhat a pocsék időjárás

Akár hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret a tavalyihoz képest, a kiesés a rég nem látott szélsőséges időjárás számlájára írható. Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok.

Fotó: MTI

A Balaton térsége szenvedte el a legnagyobb károkat – Fotó: MTI

 

A várakozások szerint 2,5 millió hektoliter bort hozhat az idei szüret – erről Légli Ottó nyilatkozott a Lokálnak. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke hozzátette, hogy ez a szám becsléseken alapul, ehhez képest 10-15 százalékos eltérés is lehet. Tavaly mintegy hárommillió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászok, vagyis ettől durván félmillió hektoliterrel maradhat el a 2016-os mennyiség. Ezt a hiányt az átmenőkészlet tudja tompítani, így a kevesebb bor nem fog hiányt okozni a boltok polcain.

Légli Ottó egyértelműen az extrém időjárás számlájára írja a rosszabb mutatókat. – Nehéz évünk van, ilyen szélsőséges, az egyes bortermelő területek között óriási különbségeket eredményező viszonyokat rég nem láttunk – emelte ki. A fagy, a túlzott csapadék és a viharok a Balaton térségét sújtották leginkább, miközben például Eger, Szekszárd és Villány környékén kifejezetten jó termésre lehet számítani. – Nem mernék tippelni az árak kapcsán, az viszont könnyen elképzelhető, hogy éppen a balatoni borok esetében, amelyekből a komoly károk miatt kisebb mennyiség várható, drágulás jöhet – értékelt.

Az, hogy a minőség hogyan alakul, a HNT elnöke szerint az augusztus 20-a és szeptember 10-e közötti időszakban dőlhet el, amely az érés szempontjából a legfontosabb. Itt nagy kockázat a gombás fertőzések elterjedése, amit szintén az esőzések idéztek elő. – Az egész nyarunk a peronoszpóra és a botritisz visszaszorításáról szólt, ez a veszély továbbra sem múlt el – fogalmazott lapunknak.

Légli Ottó arról is beszélt, hogy vannak megoldások a szeszélyes időjárás kivédésére. A csapadék ellen gondosabb talajműveléssel lehet felvenni a harcot, de a jég és a fagy már más kérdés. – Léteznek jéghálók, és Svájcban találkoztam olyan ültetvénnyel, amelyet infralámpákkal védtek a mínuszok ellen, csak hát ezek alkalmazásához rengeteg pénz kell – mutatott rá. 

Kapcsolódó Cikkek

 • A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  A kézilabda-válogatottól érkezett a segítség

  Új műszerrel gazdagodott a Szent Borbála Kórház. A magyar férfikézilabda-válogatott egy 1,7 millió forint értékű légzéskönnyítőt adományozott a gyermekek intenzív részlegének, ami azért fontos, mert ezzel bizonyos esetekben kiváltható a gépi lélegeztetés.

 • Öt új áruházat nyit a Spar

  Öt új áruházat nyit a Spar

  Idén 23 milliárd forintot fordít magyarországi üzlethálózatának fejlesztésére a tavaly 25 éves évfordulóját ünneplő Spar Magyarország.

 • Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Közlekedést, ipari parkot és könyvtárat is fejlesztenek

  Modern, alacsony padlós autóbuszok járják hamarosan Tatabánya útjait – hangzott el a Városházán tartott sajtótájékoztatón. A Modern Városok Program keretében a kormány a tömegközlekedés fejlesztése mellett a könyvtár felújítását és az ipari park bővítését is támogatja – utóbbira több mint 2 milliárd forint jut.

 • Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Juhásznak mindenki a hátát mutatja

  Alaposan beégett Juhász Péter. Az alig mérhető támogatottsággal rendelkező Együtt elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy pártja szívesen összefogna az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) is, ám sorra kosarazták ki őt a pártocskák.