EUR: 308,15 Ft
CHF: 267,48 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Belföld

Drágább bort hozhat a pocsék időjárás

Akár hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret a tavalyihoz képest, a kiesés a rég nem látott szélsőséges időjárás számlájára írható. Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok.

Fotó: MTI

A Balaton térsége szenvedte el a legnagyobb károkat – Fotó: MTI

 

A várakozások szerint 2,5 millió hektoliter bort hozhat az idei szüret – erről Légli Ottó nyilatkozott a Lokálnak. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke hozzátette, hogy ez a szám becsléseken alapul, ehhez képest 10-15 százalékos eltérés is lehet. Tavaly mintegy hárommillió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászok, vagyis ettől durván félmillió hektoliterrel maradhat el a 2016-os mennyiség. Ezt a hiányt az átmenőkészlet tudja tompítani, így a kevesebb bor nem fog hiányt okozni a boltok polcain.

Légli Ottó egyértelműen az extrém időjárás számlájára írja a rosszabb mutatókat. – Nehéz évünk van, ilyen szélsőséges, az egyes bortermelő területek között óriási különbségeket eredményező viszonyokat rég nem láttunk – emelte ki. A fagy, a túlzott csapadék és a viharok a Balaton térségét sújtották leginkább, miközben például Eger, Szekszárd és Villány környékén kifejezetten jó termésre lehet számítani. – Nem mernék tippelni az árak kapcsán, az viszont könnyen elképzelhető, hogy éppen a balatoni borok esetében, amelyekből a komoly károk miatt kisebb mennyiség várható, drágulás jöhet – értékelt.

Az, hogy a minőség hogyan alakul, a HNT elnöke szerint az augusztus 20-a és szeptember 10-e közötti időszakban dőlhet el, amely az érés szempontjából a legfontosabb. Itt nagy kockázat a gombás fertőzések elterjedése, amit szintén az esőzések idéztek elő. – Az egész nyarunk a peronoszpóra és a botritisz visszaszorításáról szólt, ez a veszély továbbra sem múlt el – fogalmazott lapunknak.

Légli Ottó arról is beszélt, hogy vannak megoldások a szeszélyes időjárás kivédésére. A csapadék ellen gondosabb talajműveléssel lehet felvenni a harcot, de a jég és a fagy már más kérdés. – Léteznek jéghálók, és Svájcban találkoztam olyan ültetvénnyel, amelyet infralámpákkal védtek a mínuszok ellen, csak hát ezek alkalmazásához rengeteg pénz kell – mutatott rá. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

  Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

  Baráti kölcsönnek nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy cége, az Altus Portfolio Kft. 78 millió forintot kölcsönzött a költségvetési csalás miatt előzetesben lévő Czeglédy Csaba bűnszervezetének, holott az Altus három hónap alatt több mint hárommilliós kamatot kapott az ügylet után.

 • Balos cicaharc: Bepereli a DK szóvivője az MSZP-t

  Balos cicaharc: Bepereli a DK szóvivője az MSZP-t

  Jogi eljárást indított Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője az MSZP szekszárdi szervezete ellen. Az ügy azután robbant ki, hogy a szocialisták szekszárdi szervezete a hivatalos Facebook-oldalán arról írt: Gréczy két fideszes politikussal egyeztetett.

 • A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik sarokpontja a vállalati kultúra fejlesztése, amelyhez kapcsolódva prioritás a nyitott, rugalmas és befogadó közösség kialakítása.