EUR: 309,50 Ft
CHF: 288,36 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Dzsihadisták rejtőznek a migránsok között

Idomeni, 2016. február 29.
Illegális bevándorlók futnak a macedón határ felé a Görögországot és Macedóniát összekötő vasúti síneken a határ görög oldalán, Idomeniben 2016. február 29-én. Mintegy 300 iraki és szíriai menekült kidöntötte a határkerítés egy részét tiltakozásul amiatt, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. A felvétel a dél-macedóniai Gevgelija közelében készült. (MTI/AP/Borisz Grdanoszki)

A líbiai Szirt városának felszabadításával nő a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) harcosai Európába szöknek át a tengeren keresztül – figyelmeztetett Giacomo Stucchi, az olasz parlament nemzetvédelmi bizottságának elnöke a La Repubblica című olasz napilap online kiadásában szombaton megjelent nyilatkozatában.

Giacomo Stucchi mint az olasz titkosszolgálati szerveket felügyelő bizottság elnöke hozzátette: “sokáig valószínűtlennek, sőt lehetetlennek tűnt, hogy az Iszlám Állam a saját tagjait (a migránsokat szállító) hajókon keresztül utaztassa, nagy veszélynek téve ki embereit, akikbe időt és pénzt fektetett be, a jelenlegi káoszban azonban, a Líbiából való menekülés közepette (…) az Európa felé való tengeri átkelést is megpróbálhatják”.

A líbiai tengerparton fekvő Szirt városát a líbiai egységkormánnyal szövetséges milíciák az amerikai támogatással augusztus elején indított katonai művelet során szabadították fel az IÁ harcosaitól, akik olasz titkosszolgálati források szerint minden lehetséges irányban menekülnek.

A Corriere della Sera Szirtből küldött szombati helyszíni riportja szerint a szélsőséges iszlamisták központjának tartott líbiai város az Európában tervezett terrorista akciók “irányítási központja”, valamint a terroristák “elosztóhelye” volt. A napilap értesülései szerint az IÁ saját “harcosait tucatjával, ha nem százával indította már el törvényes úton, főleg az elkeseredett illegális bevándorlókat szállító hajókra beférkőzve”.

A Corriere della Sera tudósítója a líbiai titkosszolgálattól kapott információkra hivatkozott: ezek szerint az IÁ Szirtben hátrahagyott számítógépeiben és kézzel írt feljegyzéseiben számos hivatkozás szerepel az IÁ-nak “Milánó térségében levő líbiai, tunéziai és szudáni tagjaira”. A Corriere egy arabul írt füzet fényképét is közli, amely az IÁ Romániában, Oroszországban és Bulgáriában működő ügynökeit sorolja fel.

Az olasz sajtó Szirt egyik falfeliratát idézi, amely szerint az IÁ harcosai “Allah segítségével” innen akartak Rómáig eljutni.

Kapcsolódó Cikkek