EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 21., szombat
Ágnes

Külföld

Elfogták a kegyetlen Los Zetas drogkartell egyik alapítóját Mexikóban

Oaxaca, 2016. június 20.
Rendőrök és a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok összecsapnak a Mexikó déli Oaxaca államában lévő Nochixtlan város közelében lévő autópályán 2016. június 19-én. Az erőszakba torkollt tüntetésen három tüntető és egy rendőr meghalt, negyvenöten megsebesültek.  (MTI/EPA/Quadratin)

Őrizetbe vette a mexikói rendőrség a hírhedt Los Zetas drogkartell egyik feltételezett alapítóját, Luis Reyes Enríquezt.

Enríquezt egy razzia során, a Mexikó északi részén található Monterrey város közelében, az ország egyik legelőkelőbb lakónegyedében fogták el helyi idő szerint pénteken.

A hatóságok információi szerint a férfi irányította a Los Zetas erőszakos és kábítószeres bűncselekményekkel összefüggő tevékenységét Nuevo León és Tamaulipas államokban. Helyi médiatudósítások szerint Enríquezt a “Z-12” néven is ismerték. Enríquezt 2007-ben egyszer már letartóztatták és közel nyolc évet töltött letartóztatásban, amíg 2015 áprilisában a bíróság felmentette kábítószeres és szervezett bűnözés vádja alól. Az ügyészség azonban fellebbezést nyújtott be és a hatóságok körözést írtak ki Enríquezre.

A mexikói alvilág szereplői között is különösen kegyetlennek számító Los Zetas dezertált elitkatonákból alakult és először a Golf kartell néven ismert bűnszervezet fegyveres szervezeteként működött. Később különvált és elsősorban az ország keleti és északi részén lett aktív. Enríquezre akár 47 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Kapcsolódó Cikkek