2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Egyéb Tatabánya

„Érmet vett el tőlünk a sérülés!”

Drámai körülmények között végzett a hetedik helyen Csernoviczki Éva a női cselgáncsozók 48 kilogrammos mezőnyében a riói olimpián.

A tatabányai sportoló a legjobb nyolc között kikapott az argentin világbajnoktól, Paula Paretótól – mindezt úgy, hogy mérkőzés közben elszakadt a combhajlító izom a bal lábában. Csernoviczki Éva ezt követően sérülten is kiállt a vigaszági mérkőzésére a mongol születésű, de kazah színekben induló Galbadrahin Otgonceceg ellen. A 29 éves magyar cselgáncsozó láthatóan óvatosan mozgott a combja miatt, míg ellenfele a gyors dzsúdót erőltette. Az első percekben akciót egyikük sem tudott végigvinni, majd Csernoviczkinek volt egy ígéretes dobása, amit leszorítással próbált folytatni, de nem sikerült. Egy perccel a vége előtt a kazah versenyző kihasználta ellenfele figyelmetlenségét, és egy ippont érő dobással eldöntötte a meccset. A tatabányai versenyző borzasztóan csalódott volt az összecsapás után.


11_12_csernoviczki_02

– Nagyon régen sérültem meg versenyen, hihetetlenül rosszkor jött, hogy pont itt, az olimpián történt ismét – mondta el a londoni olimpián bronzérmet szerzett sportoló. – Ez egy újabb lehetőség lett volna éremszerzésre az ötkarikás játékokon, azonban büszke vagyok, mert a magyar dzsúdó történetében egyedülálló, hogy női cselgáncsozóként ez már a harmadik olimpiám volt.

Éva édesapja, egyben edzője, Csernoviczki Csaba szerint lánya egyértelműen esélyes lett volna a dobogóra a sérülés nélkül.


– Sajnos egy éremtől fosztott meg minket a sors – sóhajtott a mesteredző. – Nagyon ígéretesnek tűnt ez a nap, Éva jó formában volt, így különösen bosszantó és elkeserítő ez a sérülés. Egyszerűen összeomlottam, amikor a Pareto elleni mérkőzés közben jelezte, hogy megsérült. Nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy miért pont velünk történik mindez.

Az Ippon SE vezetőedzője szerint Éva mindent megtett a siker érdekében, roppant alázatosan készült az olimpiára.

– Szorgalmasan, kitartóan dolgozta végig a felkészülést, roppant nagy pech ez a sérülés – mondta el Csernoviczki Csaba. – Nehéz erről beszélnem, mert Évát egy álmától fosztotta meg ez az izomszakadás. Fontos volt, hogy odaálljon a vigaszági meccsre, és mindent megpróbáljon, hiszen egy élsportoló szeme előtt csak az érem lebeg. Így tiszta lehet a lelkiismerete, de sajnos a dobogós helyezés nem jött össze.

A nagy távolság ellenére természetesen Csernoviczki Éváékhoz is eljutottak azok az üzenetek és vélemények, miszerint a cselgáncsozó igazi sportemberi tartásról tett tanúbizonyságot, amikor sérülten is vállalta a küzdelmet kazah ellenfelével szemben.

– Nagyon jólesnek ezek a visszajelzések, köszönjük is őket – üzent haza Rióból az edző édesapa. – Sajnos az eredményen nem változtatnak, de örülök, hogy azok, akik látták, Éva mennyit dolgozott az olimpia előtt, most értékelik ezt a mentalitást. Úgy gondolom, az élsportolók példaképek, így mindent meg kell tenniük az eredményes szereplésért. Most ez a hatalmas kitartása ellenére sem sikerült, úgyhogy az egyik szemem sír, a másik nevet.

Csernoviczki Éva az olimpiát követően hosszabb pihenőt tart, a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságon azonban ismét szoríthatunk neki. Akkor még biztosan a 48 kilogrammos mezőnyben indul az Ippon SE versenyzője, ezt követően valószínűleg az 52 kilós súlycsoportra vált.

Kapcsolódó Cikkek