2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Tatabánya

„Érmet vett el tőlünk a sérülés!”

Drámai körülmények között végzett a hetedik helyen Csernoviczki Éva a női cselgáncsozók 48 kilogrammos mezőnyében a riói olimpián.

A tatabányai sportoló a legjobb nyolc között kikapott az argentin világbajnoktól, Paula Paretótól – mindezt úgy, hogy mérkőzés közben elszakadt a combhajlító izom a bal lábában. Csernoviczki Éva ezt követően sérülten is kiállt a vigaszági mérkőzésére a mongol születésű, de kazah színekben induló Galbadrahin Otgonceceg ellen. A 29 éves magyar cselgáncsozó láthatóan óvatosan mozgott a combja miatt, míg ellenfele a gyors dzsúdót erőltette. Az első percekben akciót egyikük sem tudott végigvinni, majd Csernoviczkinek volt egy ígéretes dobása, amit leszorítással próbált folytatni, de nem sikerült. Egy perccel a vége előtt a kazah versenyző kihasználta ellenfele figyelmetlenségét, és egy ippont érő dobással eldöntötte a meccset. A tatabányai versenyző borzasztóan csalódott volt az összecsapás után.


11_12_csernoviczki_02

– Nagyon régen sérültem meg versenyen, hihetetlenül rosszkor jött, hogy pont itt, az olimpián történt ismét – mondta el a londoni olimpián bronzérmet szerzett sportoló. – Ez egy újabb lehetőség lett volna éremszerzésre az ötkarikás játékokon, azonban büszke vagyok, mert a magyar dzsúdó történetében egyedülálló, hogy női cselgáncsozóként ez már a harmadik olimpiám volt.

Éva édesapja, egyben edzője, Csernoviczki Csaba szerint lánya egyértelműen esélyes lett volna a dobogóra a sérülés nélkül.


– Sajnos egy éremtől fosztott meg minket a sors – sóhajtott a mesteredző. – Nagyon ígéretesnek tűnt ez a nap, Éva jó formában volt, így különösen bosszantó és elkeserítő ez a sérülés. Egyszerűen összeomlottam, amikor a Pareto elleni mérkőzés közben jelezte, hogy megsérült. Nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy miért pont velünk történik mindez.

Az Ippon SE vezetőedzője szerint Éva mindent megtett a siker érdekében, roppant alázatosan készült az olimpiára.

– Szorgalmasan, kitartóan dolgozta végig a felkészülést, roppant nagy pech ez a sérülés – mondta el Csernoviczki Csaba. – Nehéz erről beszélnem, mert Évát egy álmától fosztotta meg ez az izomszakadás. Fontos volt, hogy odaálljon a vigaszági meccsre, és mindent megpróbáljon, hiszen egy élsportoló szeme előtt csak az érem lebeg. Így tiszta lehet a lelkiismerete, de sajnos a dobogós helyezés nem jött össze.

A nagy távolság ellenére természetesen Csernoviczki Éváékhoz is eljutottak azok az üzenetek és vélemények, miszerint a cselgáncsozó igazi sportemberi tartásról tett tanúbizonyságot, amikor sérülten is vállalta a küzdelmet kazah ellenfelével szemben.

– Nagyon jólesnek ezek a visszajelzések, köszönjük is őket – üzent haza Rióból az edző édesapa. – Sajnos az eredményen nem változtatnak, de örülök, hogy azok, akik látták, Éva mennyit dolgozott az olimpia előtt, most értékelik ezt a mentalitást. Úgy gondolom, az élsportolók példaképek, így mindent meg kell tenniük az eredményes szereplésért. Most ez a hatalmas kitartása ellenére sem sikerült, úgyhogy az egyik szemem sír, a másik nevet.

Csernoviczki Éva az olimpiát követően hosszabb pihenőt tart, a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságon azonban ismét szoríthatunk neki. Akkor még biztosan a 48 kilogrammos mezőnyben indul az Ippon SE versenyzője, ezt követően valószínűleg az 52 kilós súlycsoportra vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.