2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Tatabánya

„Érmet vett el tőlünk a sérülés!”

Drámai körülmények között végzett a hetedik helyen Csernoviczki Éva a női cselgáncsozók 48 kilogrammos mezőnyében a riói olimpián.

A tatabányai sportoló a legjobb nyolc között kikapott az argentin világbajnoktól, Paula Paretótól – mindezt úgy, hogy mérkőzés közben elszakadt a combhajlító izom a bal lábában. Csernoviczki Éva ezt követően sérülten is kiállt a vigaszági mérkőzésére a mongol születésű, de kazah színekben induló Galbadrahin Otgonceceg ellen. A 29 éves magyar cselgáncsozó láthatóan óvatosan mozgott a combja miatt, míg ellenfele a gyors dzsúdót erőltette. Az első percekben akciót egyikük sem tudott végigvinni, majd Csernoviczkinek volt egy ígéretes dobása, amit leszorítással próbált folytatni, de nem sikerült. Egy perccel a vége előtt a kazah versenyző kihasználta ellenfele figyelmetlenségét, és egy ippont érő dobással eldöntötte a meccset. A tatabányai versenyző borzasztóan csalódott volt az összecsapás után.


11_12_csernoviczki_02

– Nagyon régen sérültem meg versenyen, hihetetlenül rosszkor jött, hogy pont itt, az olimpián történt ismét – mondta el a londoni olimpián bronzérmet szerzett sportoló. – Ez egy újabb lehetőség lett volna éremszerzésre az ötkarikás játékokon, azonban büszke vagyok, mert a magyar dzsúdó történetében egyedülálló, hogy női cselgáncsozóként ez már a harmadik olimpiám volt.

Éva édesapja, egyben edzője, Csernoviczki Csaba szerint lánya egyértelműen esélyes lett volna a dobogóra a sérülés nélkül.


– Sajnos egy éremtől fosztott meg minket a sors – sóhajtott a mesteredző. – Nagyon ígéretesnek tűnt ez a nap, Éva jó formában volt, így különösen bosszantó és elkeserítő ez a sérülés. Egyszerűen összeomlottam, amikor a Pareto elleni mérkőzés közben jelezte, hogy megsérült. Nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy miért pont velünk történik mindez.

Az Ippon SE vezetőedzője szerint Éva mindent megtett a siker érdekében, roppant alázatosan készült az olimpiára.

– Szorgalmasan, kitartóan dolgozta végig a felkészülést, roppant nagy pech ez a sérülés – mondta el Csernoviczki Csaba. – Nehéz erről beszélnem, mert Évát egy álmától fosztotta meg ez az izomszakadás. Fontos volt, hogy odaálljon a vigaszági meccsre, és mindent megpróbáljon, hiszen egy élsportoló szeme előtt csak az érem lebeg. Így tiszta lehet a lelkiismerete, de sajnos a dobogós helyezés nem jött össze.

A nagy távolság ellenére természetesen Csernoviczki Éváékhoz is eljutottak azok az üzenetek és vélemények, miszerint a cselgáncsozó igazi sportemberi tartásról tett tanúbizonyságot, amikor sérülten is vállalta a küzdelmet kazah ellenfelével szemben.

– Nagyon jólesnek ezek a visszajelzések, köszönjük is őket – üzent haza Rióból az edző édesapa. – Sajnos az eredményen nem változtatnak, de örülök, hogy azok, akik látták, Éva mennyit dolgozott az olimpia előtt, most értékelik ezt a mentalitást. Úgy gondolom, az élsportolók példaképek, így mindent meg kell tenniük az eredményes szereplésért. Most ez a hatalmas kitartása ellenére sem sikerült, úgyhogy az egyik szemem sír, a másik nevet.

Csernoviczki Éva az olimpiát követően hosszabb pihenőt tart, a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságon azonban ismét szoríthatunk neki. Akkor még biztosan a 48 kilogrammos mezőnyben indul az Ippon SE versenyzője, ezt követően valószínűleg az 52 kilós súlycsoportra vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.