EUR: 307,67 Ft
CHF: 286,53 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Észak-Korea hatalmas sikerként ünnepli legújabb rakétatesztjét

Phenjan, 2014. március 12.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2014. március 12-én közzétett dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) egy lőgyakorlaton vesz részt egy phenjani katonai akadémián. (MTI/EPA/KCNA)

Hatalmas sikerként ünnepelte Phenjan legújabb rakétatesztjét az észak-koreai állami média csütörtökön.

A KCNA észak-koreai hírügynökség hangsúlyozta, hogy az indításnál Kim Dzsong Un, az ország vezetője is jelen volt. Kim állítólag büszkén megállapította, hogy a teszttel Észak-Korea “képessé vált teljes kapacitású atomcsapások végrehajtására, és ezzel befurakodta magát a katonai hatalmak első sorába”.

Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ülést tartott New Yorkban a kísérlet miatt. A BT az előző rakétatesztet a Phenjan kitartó szövetségesének számító kínai kormány ellenállása miatt nem tudta egyhangúlag elítélni.

Phenjan eddig négy nukleáris kísérletet és több rakétatesztet hajtott végre erőfitogtatásként. A tengeralattjáróról indított szerdai rakétatesztre a dél-koreai és az amerikai hadsereg hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlata miatt került sor.

Biztonsági tisztségviselők szerint Észak-Korea rakétatechnikája jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, és a szerdai kísérlet azt bizonyítja, hogy Phenjan immár nemcsak Dél-Korea teljes területét fenyegeti, hanem Japánt és az okinavai amerikai katonai támaszpontot is. Szárazföldi indítású rakétákkal ezeket a célpontokat már eddig is elérhette volna Észak-Korea, ám a földi telepítésű rakéták indítási helye könnyebben felderíthető még kilövésük előtt, mint a tengeralattjárókon rendszeresítetteké.

Kapcsolódó Cikkek