EUR: 309,44 Ft
CHF: 285,22 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Életmód

Ezek a legfontosabb őszi szűrések

A szeptemberi nagyüzemben romolhat a teljesítményünk és a közérzetünk, ha nem teljesen egészségesen látunk neki a munkának. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense négy fontos szűrés lehetőségére hívta fel a figyelmet.

szemészetSzemészeti szűrés
Sokaknak szeptemberben tűnik fel, hogy nem látnak jól közelre, már „nem elég hosszú a kezük” az olvasáshoz, íráshoz, monitorhasználathoz. Fontos tudni, hogy a látásproblémák nemcsak testi panaszokat – például fejfájást – okozhatnak, hanem teljesítményromlást is. Épp ezért kell a „gyanús” jelek felfedezésekor minél hamarabb szemészorvoshoz fordulni. – Szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, belgyógyászati problémák esetén az éves szemészeti szűrés elengedhetetlen – hangsúlyozta Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Pretty brunette suffering from stomach pain at home in the bedroom, Image: 244453756, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

(Profimedia)

Gasztroenterológiai szűrés
Ahogyan sűrűsödnek a munkahelyi, iskolai tennivalók, úgy növekszik a gyomorégés, a reflux gyakorisága is, ugyanis a stressz fokozhatja a tüneteket. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba, szájüregbe is. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is megbújhat a refluxbetegség. Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

fogászatFogászati szűrés
Sokan fagylalt, jégkrém fogyasztása közben veszik észre, hogy foguk érzékeny a hidegre, és ehhez gyakran társul a melegre való érzékenység is. Ez mindenképpen figyelmeztető jel, hiszen a fogszuvasodás lassú folyamata során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig érzékenységet válthat ki. Amennyiben az üregképződés tovább folytatódik, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fájdalom fokozottabb lehet, és ekkor már külső inger nélkül is érezhetjük. A rendszeres fogorvosi szűrés tehát elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

, Image: 178810994, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

(Profimedia)

Reumatológiai szűrés
Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka főként a légnyomásváltozás. A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és -görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kívül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amit csakis szakorvos tud diagnosztizálni. Ezután elkezdődhet a kezelés, amelynek döntő állomása a fájdalomcsillapítás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.