EUR: 305,35 Ft
CHF: 275,14 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Életmód

Ezek a legfontosabb őszi szűrések

A szeptemberi nagyüzemben romolhat a teljesítményünk és a közérzetünk, ha nem teljesen egészségesen látunk neki a munkának. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense négy fontos szűrés lehetőségére hívta fel a figyelmet.

szemészetSzemészeti szűrés
Sokaknak szeptemberben tűnik fel, hogy nem látnak jól közelre, már „nem elég hosszú a kezük” az olvasáshoz, íráshoz, monitorhasználathoz. Fontos tudni, hogy a látásproblémák nemcsak testi panaszokat – például fejfájást – okozhatnak, hanem teljesítményromlást is. Épp ezért kell a „gyanús” jelek felfedezésekor minél hamarabb szemészorvoshoz fordulni. – Szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, belgyógyászati problémák esetén az éves szemészeti szűrés elengedhetetlen – hangsúlyozta Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Pretty brunette suffering from stomach pain at home in the bedroom, Image: 244453756, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

(Profimedia)

Gasztroenterológiai szűrés
Ahogyan sűrűsödnek a munkahelyi, iskolai tennivalók, úgy növekszik a gyomorégés, a reflux gyakorisága is, ugyanis a stressz fokozhatja a tüneteket. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba, szájüregbe is. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is megbújhat a refluxbetegség. Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

fogászatFogászati szűrés
Sokan fagylalt, jégkrém fogyasztása közben veszik észre, hogy foguk érzékeny a hidegre, és ehhez gyakran társul a melegre való érzékenység is. Ez mindenképpen figyelmeztető jel, hiszen a fogszuvasodás lassú folyamata során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig érzékenységet válthat ki. Amennyiben az üregképződés tovább folytatódik, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fájdalom fokozottabb lehet, és ekkor már külső inger nélkül is érezhetjük. A rendszeres fogorvosi szűrés tehát elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

, Image: 178810994, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

(Profimedia)

Reumatológiai szűrés
Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka főként a légnyomásváltozás. A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és -görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kívül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amit csakis szakorvos tud diagnosztizálni. Ezután elkezdődhet a kezelés, amelynek döntő állomása a fájdalomcsillapítás.

Kapcsolódó Cikkek

  • Legyél te a fesztiválkirálynő!

    Legyél te a fesztiválkirálynő!

    Javában pörög a nyári fesztiválszezon, amikor szinte kötelező az extrém kinézet. Modellünk gyönyörű sminkjét Bandrus Nóra készítette, a hozzáillő vagány hajkoronát pedig Szokolyai Adrienn-nek köszönhetjük.

  • Forró testbe hideg levest!

    Forró testbe hideg levest!

    Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat.