EUR: 307,65 Ft
CHF: 265,83 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Életmód

Ezek a legfontosabb őszi szűrések

A szeptemberi nagyüzemben romolhat a teljesítményünk és a közérzetünk, ha nem teljesen egészségesen látunk neki a munkának. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense négy fontos szűrés lehetőségére hívta fel a figyelmet.

szemészetSzemészeti szűrés
Sokaknak szeptemberben tűnik fel, hogy nem látnak jól közelre, már „nem elég hosszú a kezük” az olvasáshoz, íráshoz, monitorhasználathoz. Fontos tudni, hogy a látásproblémák nemcsak testi panaszokat – például fejfájást – okozhatnak, hanem teljesítményromlást is. Épp ezért kell a „gyanús” jelek felfedezésekor minél hamarabb szemészorvoshoz fordulni. – Szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, belgyógyászati problémák esetén az éves szemészeti szűrés elengedhetetlen – hangsúlyozta Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Pretty brunette suffering from stomach pain at home in the bedroom, Image: 244453756, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

(Profimedia)

Gasztroenterológiai szűrés
Ahogyan sűrűsödnek a munkahelyi, iskolai tennivalók, úgy növekszik a gyomorégés, a reflux gyakorisága is, ugyanis a stressz fokozhatja a tüneteket. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba, szájüregbe is. A krónikus köhögés, torokfájás és -gyulladás mögött is megbújhat a refluxbetegség. Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

fogászatFogászati szűrés
Sokan fagylalt, jégkrém fogyasztása közben veszik észre, hogy foguk érzékeny a hidegre, és ehhez gyakran társul a melegre való érzékenység is. Ez mindenképpen figyelmeztető jel, hiszen a fogszuvasodás lassú folyamata során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig érzékenységet válthat ki. Amennyiben az üregképződés tovább folytatódik, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, a fájdalom fokozottabb lehet, és ekkor már külső inger nélkül is érezhetjük. A rendszeres fogorvosi szűrés tehát elkerülhetetlen – különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, ezeket természetesen kezelni kell.

, Image: 178810994, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

(Profimedia)

Reumatológiai szűrés
Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka főként a légnyomásváltozás. A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és -görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kívül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amit csakis szakorvos tud diagnosztizálni. Ezután elkezdődhet a kezelés, amelynek döntő állomása a fájdalomcsillapítás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.