EUR: 308,50 Ft
CHF: 284,96 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Sport

Fél pénzt kapnak a paralimpikonok

Az egészségesek jutalmának felét kapják a parasportolók a hamarosan kezdődő riói paralimpiai játékokon – tudta meg a Lokál. Négy éve még huszonhárommillió, most csak 17,5 millió jár egy aranyért egy fogyatékkal élő sportolónak.
Fotó: MTI

Fotó: MTI

Az aranyért 17,5 millió, az ezüstért 12,5 millió, a bronzért pedig 10 millió forint állami jutalmat kapnak a magyar paralimpikonok Rióban – közölte a Lokál érdeklődésére a Magyar Paralimpiai Bizottság. A negyedik helyezésért 7,5, az ötödikért öt-, a hatodikért négy-, a hetedikért két-, a nyolcadik helyezésért pedig egymillió forint jár. Az épek versenyében a bajnoki cím 35 millió, az ezüst 25 millió, a bronz pedig 20 millió forintot ért. Vagyis a Brazíliában csúcsra felérő parasportolóinknak éppen a felével kell beérniük, mint amennyi Hosszú Katinkáéknak járt.
A mostani összegek nemcsak az egészségesekkel való összehasonlításban maradnak el, hanem a négy évvel ezelőtti londoni paralimpiai játékokhoz képest is: akkor az egyéni versenyszámokban 23 millió forint járt a dobogó legfelső fokáért, 18 a második helyért és 14 a harmadikért. Az angol fővárosban két aranyat, hat ezüstöt és hat bronzot gyűjtöttek a mieink.
London, 2012. szeptember 7. Vereczkei Zsolt mutatja bronzérmét, miután harmadik lett a 2012-es londoni paralimpia férfi 50 méteres hátúszásának döntőjében az S5-ös sérültségi kategóriában a Vizesközpontban 2012. szeptember 6-án. MTI Fotó: Beliczay László

London, 2012. szeptember 7.
Vereczkei Zsolt mutatja bronzérmét, miután harmadik lett a 2012-es londoni paralimpia férfi 50 méteres hátúszásának döntőjében az S5-ös sérültségi kategóriában a Vizesközpontban 2012. szeptember 6-án.
MTI Fotó: Beliczay László

Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság idén 39 millió forintról 61 millió forintra emelte a fogyatékkal élő sportolók éves támogatási keretét. Ez azonban még mindig eltörpül az épek finanszírozása mellett, akiknek összesen 935 millió forintot utalnak 2016-ban.
A XV. nyári paralimpiai játékokra jelen állás szerint 40 magyar sportoló szerzett kvótát, ez héttel több, mint Londonban. A teljes delegáció most 76 főből áll. Úszásban, kerekesszékes vívásban, asztaliteniszben, cselgáncsban és kajak-kenuban is odaérhetünk a legjobbak közé.
Hódmezővásárhely, 2016. augusztus 8. Illés Fanni paraúszó az edzés végén Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában 2016. augusztus 8-án. A sportoló tagja a Rióba utazó magyar paralimpiai csapatnak, amely többhetes edzőtáborban készül a versenyre. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hódmezővásárhely, 2016. augusztus 8.
Illés Fanni paraúszó az edzés végén Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában 2016. augusztus 8-án. A sportoló tagja a Rióba utazó magyar paralimpiai csapatnak, amely többhetes edzőtáborban készül a versenyre.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Százmillió Katinkáéknak
Ha a szeptember 7-én kezdődő riói játékokon ugyanannyi érmet szereznek parasportolóink, mint Londonban, akkor összesen 230 milliónyi jutalmat kell majd kifizetni nekik. Ép sportolóink 968,9 millió forintot kaptak a hétvégén véget ért küzdelmek után. A legtöbbet az egyaránt három-három aranyat hozó Hosszú Katinka (136,4 millió) és Kozák Danuta (94,5 millió) kapta.
hosszu-katinka-rio-arany-ezust-olimpia-facebook

Kapcsolódó Cikkek

 • A kispadon halt meg a kispályás focista

  A kispadon halt meg a kispályás focista

  A vidám hangulatot, az örömfocit a szomorúság és a gyász váltotta fel a Fehérvári úti kispályás labdarúgó bajnokságban. Egy héttel ezelőtt szörnyű tragédia rázta meg a sporttelepet: a Cameroon-Light csapatában futballozó, mindössze 37 éves Horváth Krisztián a mérkőzés közben lett rosszul, és hiába érkezett gyorsan a segítség, a pályán elhunyt.

 • Hamilton behúzta ötvenedik futamgyőzelmét!

  Hamilton behúzta ötvenedik futamgyőzelmét!

  A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte vasárnap a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíját, így a konstruktőri bajnok Mercedes brit pilótája csökkentette hátrányát a pontversenyben.

 • A Milan lenyomta a Juventust!

  A Milan lenyomta a Juventust!

  Az AC Milan hazai pályán 1-0-ra legyőzte a címvédő és listavezető Juventust az olasz labdarúgó-bajnokság kilencedik fordulójának szombati rangadóján.