EUR: 307,96 Ft
CHF: 287,36 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Sport

Fridrich Annamária az egyetlen női bíró az olimpiai cselgáncstornán

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 12.
Az amerikai Kayla Harrison (fehér) és a francia Audrey Tcheumeo küzd a riói nyári olimpia női cselgáncstornája 78 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a Rio de Janeiró-i 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 11-én. Az aranyérmet Harrison nyerte. (MTI/EPA/Orlando Barria)

A riói olimpia cselgáncstornáján a 14 bíró között egyetlen nő található: Fridrich Annamária. Személyében 16 év után kapott újra megbízatást magyar bíró dzsúdóban.

A magyar bíró a szerdai nap során egymás után vezette a meccseket a 2-es Karióka arénában.

“Azért voltunk többet fönn, mert a 14 bíróból négyet kivettek a selejtezők után pihentetni, mert úgy látták a négy nap során, hogy nem tudták a maximumot nyújtani. Ezért tíz bíróra maradt az összes meccs levezetése” – nyilatkozott az MTI-nek Friedrich Annamária.

Hozzátette: egyetlen nőként ugyanúgy kap férfi és női meccseket, könnyebbeket, nehezebbeket, mint férfi kollégái, közte a brazil dzsúdósok találkozóit, amelyek a legnehezebbeknek számítanak a hazai közönség miatt.

“Mindenkinek van egy száma, s a számítógép sorsolja, hogy ki melyik találkozót vezeti. A meccs előtt pár perccel tudjuk meg, ki megy fel a tatamira” – árulta el.

Fridrich Annamária elmondta, bár jól ismeri az egész mezőnyt, s tudja, kitől, mire lehet számítani, azért egy olimpián mindig akad “jócskán meglepetés”:

“Jöttek olyanok, akik eddig estek keltek, vagy nem is láttuk még ilyen szinten versenyezni őket, ide jöttek, s megvernek egy világbajnokot.”

A cselgáncstornán eddig egy kisebb botrány történt, a 81 kg-ban induló, brazil származású libanoni Nacif Elias, miután leléptették, nem volt hajlandó elhagyni a tatamit, a közönség pedig hosszan tüntetett mellette.

“Ebben volt jó is, meg rossz is. A rossz az volt, hogy nem volt hajlandó elfogadni a bírói döntést, egy meg nem engedett technikát használt, úgy fogta meg az ellenfele karját, hogy közben ráfeszített a könyökére, ez szabálytalan, leléptetés jár érte. Ő cirkuszolt, az edzője is heccelte. Viszont utána, amikor megnézte a videót, nagyon szép gesztust tett, visszament a szőnyegre pár mérkőzéssel később, s meghajolt a bírói kar felé, ezzel fejezte ki bocsánatkérését.” – fogalmazott Fridrich Annamária, jelezve, a videózás nagy segítséget jelent, mert az utóbbi években nagyon felgyorsult a dzsúdó.

“Olyan akrobatikus ügyességgel tudnak egy dobást megkontrázni, illetve annak a kontráját egy rekontrával módosítani, hogy egyszerűen néha szemmel követhetetlen az, ami történik a szőnyegen. Ilyenkor a kollégáink lassítva többször visszanézik, elemzik, mi történt, így biztos, hogy helyes ítélet születik.” – mondta a világ legjobb női cselgáncsbírója, aki négy fiú édesanyja:

“Hat, tíz, tizennégy és tizenhat évesek, s izgatottan nézik otthon a cselgáncsközvetítést, hátha látják a mamát a szőnyegen.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Átvilágítják a Magyar Úszó Szövetséget

  Átvilágítják a Magyar Úszó Szövetséget

  A turizmusért felelős kormánybiztosként is dolgozó sportvezető, Bienerth Gusztáv az M4 Sport Sportreggeli című műsorában szerdán elmondta, teljes pénzügyi, gazdasági, jogi átvilágítás van folyamatban.

 • Egyre többen támogatják a budapesti olimpiát

  Egyre többen támogatják a budapesti olimpiát

  A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság közel kétharmada (63 százalék) támogatja a 2024-es magyar olimpiai és paralimpiai pályázatot – derült ki a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.

 • Maradona díszpolgár lesz

  Maradona díszpolgár lesz

  A legendás csatár május 10-én veszi át a kitüntetést, 30 évvel azután, hogy az argentinok világbajnok futballsztárjának vezérletével az SSC Napoli megnyerte első bajnoki címét.