2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Sport

Géza, lehettél volna zsiványabb!

Bódis IldikóA zsiványságot hiányolta Imre Géza teljesítményéből a háromszoros olimpiai ezüstérmes, egyszeres bronzérmes, világbajnok tőrvívó, Bóbis Ildikó. A korábbi klasszist azért is érintették meg az események, mert anno Münchenben ő is rendkívül bosszantó módon, egy amerikai magyar bíró téves döntéseinek sorozata miatt lett „csak” második.

Rióban második helyen zárt, az aranyról drámai fordulat következtében egyetlen tussal maradt le Imre Géza párbajtőröző. Ildikó pontosan tudja, mit érezhet most sporttársa.


– A saját bőrömön tapasztaltam, hogy bár adott esetben századmásodpercek, centiméterek töredéke dönt arról, hogy valaki olimpiai bajnok vagy ezüstérmes lesz, azonban mind anyagilag, mind erkölcsileg óriási a különbség a két eredmény megbecsülése között – magyarázta a pályafutása befejeztével edzőként is dolgozó Ildikó. – Pedig a kvótarendszer kihívásai révén ma már az olimpiára való kijutás is szinte győzelemmel ér fel, de ezt kevesen értékelik. Géza döntője végén épp ezért sírtam. Ő is a BVSC-ben nőtt fel, az én csoportom mellett kezdett vívni. Sőt, 2000-ben végignéztem a sydneyi olimpián, ahogy felesége, Kökény Bea a női kézilabda-válogatott tagjaként hasonló idegi blokk miatt 23-17-es vezetésről 27-31-re elbukja az olimpiai döntőt.

Ildikó azt is hozzátette, Géza helyében nem engedte volna az öt tust zsinórban bekapni, egy perc szünetet valamilyen trükkel nyerhetett volna a visszazökkenésre.


Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Imre Géza, miután kikapott a dél-koreai Park Szang Jungtól a riói nyári olimpia férfi párbajtőrözők egyéni versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor


MTI Fotó: Illyés Tibor

– A friss ezüstérmes végtelenül szimpatikus sportember, de negyvenegy évesen, igen technikás, rutinos vívóként egy fiatal titántól kapott ki, akit több ravaszsággal bizony megverhetett volna. Talán a Fenyvesi Csaba-, Kulcsár Győző-, Schmitt Pál-féle generáció zsiványsága hiányzott a még nagyobb sikerhez… – fejtette ki az egykori nagyszerű sportoló, akivel a MÁV olimpiai sikerekre buzdító Keleti pályaudvari kijelzője alatt futottunk össze.

Milyen az élet?! Ildikó népes vasutas-família leszármazottja, a MÁV-nál dolgozott, miközben a BVSC színeiben csinált sportkarriert, ahogyan ugyancsak olimpikon édesapja is. Bóbis Gyula 1948-ban, 39 évesen, birkózóként (szabadfogás, nehézsúly) állhatott fel a londoni emelvény tetejére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rövidpályás úszó Eb: Hosszú a világcsúcs közelében

    Rövidpályás úszó Eb: Hosszú a világcsúcs közelében

    Hosszú Katinka nagyszerű teljesítménnyel, saját világcsúcsától kevesebb mint három tizeddel elmaradva nyerte meg a 100 méter vegyes előfutamait és jutott be az elődöntőbe a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság csütörtöki délelőtti programjában.

  • Koriközpont épül Budapest szívében

    Koriközpont épül Budapest szívében

    Nem oly régen még az volt a terv, hogy olimpiára is alkalmas velodrome-ot építenek a Millenáris kerékpárpályára. A tervekből azonban nem lett semmi, és már-már, kis túlzással, elrohad a magyar sport bölcsőjeként ismert ikonikus pálya, ám most kiderült, 43 milliárdos beruházással oda épül a Nemzeti Korcsolyázó Központ.