2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb II.kerület

Gül Baba, vigyázz, kész, start!

Megkezdődött a Gül Baba türbéje és környezete felújítása. A munkaterületet lezárták, korlátozzák a gépjárművek közlekedését és elterelik a gyalogosforgalmat is. Ha minden jól megy, két év múlva megcsodálhatjuk a magyar–török együttműködéssel megújuló legészakibb török zarándokhelyet.

Gül baba türbéje ( Fotó: Sáfár Tibor)

Felújítják Szulejmán egykori kedvenc dervisének emlékhelyét ( Fotó: Sáfár Tibor)

A közel fél évezredes türbe a felújítás két éve alatt teljesen átalakul. Köré közparkot alakítanak ki, amelybe Törökországban honos növényeket ültetnek, és lesz egy kis múzeum és egy teázó is.


– Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó. Magyarország a Gül Baba rekonstrukciója 2,5 milliárdos költségének felét fogja állni, a másik felét Törökország. Mi fizetjük a park és a függőkertek rendberakását, Szulejmán szultán kedvenc dervis költőjének mauzóleumát pedig a törökök varázsolják meséssé – tájékoztatott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. kerület országgyűlési képviselője.

Gül baba türbéje ( Fotó: Sáfár Tibor)

A teraszos kertrész is megújul ( Fotó: Sáfár Tibor)

A II. kerületi önkormányzat a munkálatokra a Mányi István Építész Stúdiót kérte fel. A terv nemcsak a síremlék rekonstrukcióját, hanem a türbe tágabb környezetének, az oda vezető utcák, lépcsők, parkolóhelyek és a nagy kiterjedésű teraszos kertrész megújulását is tartalmazza. A Margit utca, Apostol utca, Gül Baba utca által határolt terület egyik legsúlyosabb problémája, hogy nincs megoldva a környék csapadékvíz-elvezetése. A most elkészült tervek erre és a környék közlekedési és parkolási problémáira is megoldást kínálnak. Megújul a Gül Baba utca is.

Gül baba türbéje ( Fotó: Sáfár Tibor)

A mauzóleumot és a munkaterületet körbekerítették ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.