EUR: 307,88 Ft
CHF: 266,83 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Belföld

Gusztushúsz

Új kenyér, alkotmány, államalapítás, Pozsgay-beszéd Ópusztaszeren, tűzijáték (panem et circenses), de leginkább István-napi lerészegedés. Na ugye, milyen sok szép, tartalmas emlék ugrik fel az augusztus huszadika kapcsán?

Volt ez persze István király, I. István, a rendszerváltás után meg Szent István ünnepe is. Pedig Géza fejedelem fia, István királyunk csak egy volt…

Emlékszem, gyermekként a néptánccsoportunkkal megnyertük az ópusztaszeri rendezvény versenyét – minden évben. (A megnyerés szó itt keserédes, kötelező kivonulásként értelmezendő…) Jöttek a nagyobb meg kisebb elvtársak, minket pedig a dohos és baromi meleg katonai sátorba tereltek átöltözni, létezni. Egy szendvics meg egy üveg víz volt a napi ellátmány, ahhoz képest, hogy fekete bársony bricsesznadrágban és csizmában kellett egész nap szórakoztatni a délelőtt 10-re, már a Nagy Politikai Beszéd előtt atomrészeggé vált nagyérdeműt.

Budapest, 2016. augusztus 20. Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 20.
Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Legnagyobb nemzeti ünnepünket silányították legszentebb történelmi emlékhelyünkön egy hatalmas kerthelyiséggé, eszem-iszom (főleg iszom…) mulatozássá. A beszédekre csak az odavezényelt megyei párt- és tanácsi vezetők meg a tévékamerák voltak kíváncsiak – az egész rendezvény alulról súrolta a lécet, amelyet a legócskább falunap jelentett.

Pedig lett volna lehetőség egy kis nemzeti öntudatot csempészni az agymosott magyarokba, de nem lehetett, mert ugye ez az ünnep részben klerikális, így aztán valós lényegének még az írmagját is ki kellett irtani.

Nem véletlen, hogy a mai napig meghatározó a szabadságolási rendben: „augusztus huszadika után már vagyok, dolgozom”…

Valahogy nem találta meg ez a szent ünnep a helyét a rendszerváltás után sem. Hiába ekkor adják át a Magyar Szent István-rendet, a legnagyobb állami kitüntetést, sokkal izgalmasabb március idusa meg a Kossuth-díjasok névsora.

Jó lenne már, ha „gusztushúsz” helyébe augusztus huszadika lépne.

De addig még járok egyet. Talán jövőre…

Kapcsolódó Cikkek

  • NFM: Erősíteni kell Magyarország tranzitszerepét

    NFM: Erősíteni kell Magyarország tranzitszerepét

    Erősíteni kell Magyarország tranzitszerepét és el kell érni, hogy a külföldi áruk ne csak áthaladjanak, hanem meg is “álljanak és hozzáadott belföldi értékkel gyarapodjanak” az országban – mondta Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

  • Harmincmilliárd forintból újulhat meg a kórház

    Harmincmilliárd forintból újulhat meg a kórház

    Megközelítőleg 30 milliárd forintból megújulhat a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház az Egészséges Budapest program keretében – jelentette be Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.