EUR: 308,50 Ft
CHF: 267,20 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Hajtóvadászatot indított a török hatóság egy katonai kórház száz alkalmazottja ellen

Elfogatóparancsot adtak ki a török hatóságok egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja, köztük orvosok ellen – közölte kedden az NTV televízió.

A híradás szerint a rendőrség dél körül kezdett razziát a legnagyobb fővárosi katonai kórházban körözött személyek után kutatva. A letartóztatások feltehetően összefüggésben vannak a két héttel ezelőtti elvetélt katonai puccskísérlettel. 98 kórházi alkalmazott ellen adtak ki elfogató parancsot, köztük több katonai orvos is van- mondta a névtelenséget kérő török forrás az NTV csatornának.

A kórház személyzetét azzal gyanúsítja a kormány, hogy Gülen szimpatizánsainak belépési engedélyt adott a hadseregbe és orvosi jelentésekkel támasztotta alá fizikai alkalmasságukat, ezzel felgyorsítva előrehaladásukat a katonai pályán. – állította a török forrás.

“Ez a kórház kulcsfontosságú, mert itt végzik az egészségügyi szűréseket és állapítják meg a katonai szolgálatra való alkalmasságot” – tette hozzá az idézett forrás. “Bizonyos információk azt sugallják, hogy Gülen szimpatizánsai beszivárogtak ebbe az intézménybe azzal a céllal, hogy lelassítsák a riválisaik katonai előremenetelét, illetve elősegítsék saját társaik gyorsabb előrehaladását a katonai ranglétrán.”

Az egészségügyi szektor eddig az esetig védettnek tűnt a politikai tisztogatásoktól, ám egy friss rendelet áthelyezte a katonai kórházak felügyeletét az egészségügyi minisztérium oltalma alá.

Közben Binali Yildirim török miniszterelnök a kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) parlamenti képviselői előtt felszólalva bejelentette, hogy a hadsereg átalakítása keretében az állam ellenőrzése alá kerülnek a katonai vezérkarhoz tartozó üzemek és hajógyárak. Yildirim szerint az átalakítás nem fogja meggyengíteni a hadsereget.

Kapcsolódó Cikkek

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.

 • Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg egy vajdasági városban

  Magyarellenes felirat jelent meg a dél-bácskai Nagybecskerek egyik házának kerítésén a napokban, az ismeretlen elkövetők tettét a városvezetés, a vajdasági tartományi kormány és a képviselőház, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség is elítélte.