EUR: 304,65 Ft
CHF: 273,01 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Hajtóvadászatot indított a török hatóság egy katonai kórház száz alkalmazottja ellen

Elfogatóparancsot adtak ki a török hatóságok egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja, köztük orvosok ellen – közölte kedden az NTV televízió.

A híradás szerint a rendőrség dél körül kezdett razziát a legnagyobb fővárosi katonai kórházban körözött személyek után kutatva. A letartóztatások feltehetően összefüggésben vannak a két héttel ezelőtti elvetélt katonai puccskísérlettel. 98 kórházi alkalmazott ellen adtak ki elfogató parancsot, köztük több katonai orvos is van- mondta a névtelenséget kérő török forrás az NTV csatornának.

A kórház személyzetét azzal gyanúsítja a kormány, hogy Gülen szimpatizánsainak belépési engedélyt adott a hadseregbe és orvosi jelentésekkel támasztotta alá fizikai alkalmasságukat, ezzel felgyorsítva előrehaladásukat a katonai pályán. – állította a török forrás.

“Ez a kórház kulcsfontosságú, mert itt végzik az egészségügyi szűréseket és állapítják meg a katonai szolgálatra való alkalmasságot” – tette hozzá az idézett forrás. “Bizonyos információk azt sugallják, hogy Gülen szimpatizánsai beszivárogtak ebbe az intézménybe azzal a céllal, hogy lelassítsák a riválisaik katonai előremenetelét, illetve elősegítsék saját társaik gyorsabb előrehaladását a katonai ranglétrán.”

Az egészségügyi szektor eddig az esetig védettnek tűnt a politikai tisztogatásoktól, ám egy friss rendelet áthelyezte a katonai kórházak felügyeletét az egészségügyi minisztérium oltalma alá.

Közben Binali Yildirim török miniszterelnök a kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) parlamenti képviselői előtt felszólalva bejelentette, hogy a hadsereg átalakítása keretében az állam ellenőrzése alá kerülnek a katonai vezérkarhoz tartozó üzemek és hajógyárak. Yildirim szerint az átalakítás nem fogja meggyengíteni a hadsereget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.