EUR: 305,35 Ft
CHF: 275,14 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Három magas beosztású katona végzett magával Kínában

Egy hónapon belül három magas beosztású katona végzett magával Kínában – írta saját forrásaira hivatkozva a South China Morning Post című hongkongi lap pénteken.

A lap értesülése szerint a legutóbb ismertté vált eset a 54 éves Csen Csie öngyilkossága. Csie a déli hadszíntér-parancsnokság politikai biztosa volt. Holttestére augusztus elején találtak rá a laktanyában, halálát altató-túladagolás okozta. Temetése szombaton lesz Sencsenben.

Csen öngyilkosságának okáról a nyilvánosság előtt nem ismertek részletek, de úgy tudni, egy nappal az előtt végzett magával, hogy előléptették volna. Az ismert tábornok 15 éves korában lett katona, 1997-ben fontos szerepe volt Hongkong átadási ünnepségének megszervezésében.

Szintén augusztus első felében követett el öngyilkosságot a déli hadszíntér-parancsnokság nankingi bázisán dolgozó társadalmi kapcsolatokért felelős tiszt, ő egy hídról ugrott a Jangce folyóba.

A múlt héten a haditengerészet egyik pekingi komplexumáról vetette a mélybe magát Li Fu-ven főezredes, a logisztikai igazgatási központ igazgatója.

A hongkongi lap helyi katonai elemzője szerint feltételezhető, hogy a közelmúlt intenzív korrupcióellenes fellépéseinek, a hadsereget is átszövő korrupciós hálók felgöngyölítésére tett törekvéseknek lehet közük a történtekhez.

Sok leleplezett esetben derült ki például, hogy a hadsereg kötelékében szolgálóknak közvetlen kapcsolatuk volt ingatlanfejlesztőkhöz – állapította meg Liang Kuo-liang.

Az elmúlt időszakban több, a legfelsőbb szinteket érintő korrupciós ügyet lepleztek le, és egykori befolyásos katonavezetőknek kellett bíróság elé állniuk.

Márciusban a Központi Katonai Bizottság úgy határozott, hogy a hadseregben és a szintén hozzá tartozó rendőri egységen belül három év alatt fel kell számolni a fizetett szolgáltatások rendszerét. Ennek következtében például a katonai laktanyák és raktárak a jövőben nem lesznek bérbe adhatók.

A kínai honvédelmi vezetés korábban már kinyilvánította, a vesztegetés elleni harc “élet-halál kérdése” a hadsereg számára. Mint fogalmaztak, a korrupció a legsúlyosabb fenyegetés, amivel a kommunista pártnak szembe kell néznie, és amely egyúttal “megöli a hadsereg harckészültségét”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

    Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

    A Rubik Ernő nevéhez fűzhető ügyességi játék a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. Joey Fratelli imádja a logikai játékot, ezért úgy döntött, hogy nem időre szerette volna kirakni a mágikus kockát úgy, ahogy sokan mások, hanem inkább a körülményeken nehezített.

  • Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

    Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

    Megbukott a muszlim gyermekek számára alapított Al-Hidzsrá iskola az angliai Birminghamben, a tanintézet ellenőrzésekor nemi erőszakra felhívó tankönyveket és elképzelhetetlenül alacsony oktatási színvonalat találtak az ellenőrök, ezért az állami kezelésbe kerülhet Nagy-Britannia összes hasonló tanintézete.