2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb

Helló, én vagyok az új kolléga!

Nem csak a pályakezdők számára gyomorszorító az első munkanap. Van, aki bevallja, van, aki igyekszik tudomást sem venni róla, van, aki tagadja, de az első napokban az új helyen az ember a túlélésre játszik. A beilleszkedés a kezdeti szorongás leküzdése után jön.

Az első munkanapon érdemes megkeresni a főnököt, és megkérni, mondja el, hogy aznap milyen feladatokat kell megoldani és kikkel fogunk együtt dolgozni. Általában ezt a vezetők többsége meg is teszi, körbeviszik az irodában az új kollégát és bemutatják a főnökének és a beosztottjainak is.


Smiling businesswoman giving thumbs up with her team behind in the office, Image: 253426578, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Mindenkinek teljes névvel mutatkozzunk be és mosolyogjunk (Profimedia)

– Mindenkinek teljes névvel mutatkozzunk be és mosolyogjunk. Egy-két ismerkedő kérdéssel próbáljuk meg felmérni, hogy ki melyik területen dolgozik – tanácsolja Gyergyó Katalin humánerőforrás-szakember. – Az ebédszünet vagy a spontán kávézás során csatlakozzunk a többiekhez és bátran kérdezzünk bármiről: a munkáról, a kollégák hobbijáról vagy egyszerűen csak arról, hogy kik ők. Természetesen közben meséljünk magunkról is, de ne próbáljuk átvenni a beszélgetés irányítását, ne legyünk bántóan rámenősek. A „Rómában tégy úgy, mint a rómaiak” elv segítheti a beilleszkedést.

Érdemes arra is figyelni, hogy milyen a légkör, hogyan viselkednek egymással az emberek, milyen ruhában vannak. Gyorsan kiderül, ki az, akinek a véleményére adnak a többiek. Ő lehet az, aki később a hétköznapi praktikus ügyekben segíthet. Tegyük félre előítéleteinket is, adjunk esélyt a kollégáknak. Az első látásra mogorva fazon lehet, hogy csak zárkózott vagy rossz napja van, és az is előfordulhat, hogy a kedves, mosolygós figura az egyik legfőbb intrikus. Az első időszakban tartózkodjunk a markáns véleménynyilvánítástól, legyünk diplomatikusak. Nem kell megjegyzést tenni a kolléga modorára, ízlésére, előnytelen öltözködési stílusára még akkor sem, ha egyesek ebbe az irányba próbálják terelni a beszélgetést. Minden csapatban akadhat olyan kolléga, aki szívesen kóstolgatja az új munkatárs reakcióit, ám a meggondolatlan megjegyzések később számos konfliktus forrásai lehetnek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.