EUR: 307,70 Ft
CHF: 265,71 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Belföld

Hét perc alatt betelt minden hely

A vártnál is nagyobb az érdeklődés a Sao Pauló-i egyetem magyar nyelvi kurzusa iránt. Úgy tűnik, a város magyar gyökerű közössége keresi a kapcsolatot az anyaországgal.

Már tavaly is érzékelhető volt, hogy Brazília legnépesebb városában, Sao Paulóban sokan érdeklődnek a magyar nyelvoktatás iránt, azonban amikor az Universidade de Sao Paulo (USP) idén is meghirdette kurzusát, a szervezők is meglepődtek, hogy a 110 férőhely mintegy hét perc alatt telt be a digitális jelentkezési rendszeren.

Sao Paulo, 2016. augusztus 12. Áder János köztársasági elnök (b) a 102 éves Seller Józseffel, a Sao Pauló-i magyar közösség legidősebb tagjával beszélget a Sao Pauló-i Magyar Házban 2016. augusztus 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi


Áder János köztársasági elnök  a 102 éves Seller Józseffel, a Sao Pauló-i magyar közösség legidősebb tagjával beszélget a Sao Pauló-i Magyar Házban 2016. augusztus 11-én.

– Ennek egyik oka, hogy a városban 80 ezer olyan ember él, aki magyar gyökerekkel rendelkezik – árulta el dr. Dubéczi Zoltán, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) felügyelőbizottságának elnöke. – De érdeklődtek olyan diákok is, akik Magyarországon tanultak, továbbá a kultúránk iránt fogékony brazilok is.

Azt, hogy a brazil egyetemen a Pécsi Tudományegyetem tanára közreműködésével már másodszor indulhatott el a kurzus, az alapítvány pénzügyi támogatása tette lehetővé. Ugyancsak a PADA finanszírozza már második éve a Magyarok Brazíliában című szakmai konferenciát, amelyet idén Áder János köztársasági elnök nyitott meg Sao Paulóban. Az ez évi eseményen együttműködési egyezményt írt alá az USP és a Budapesti Műszaki Egyetem.

– A teljes program célja, hogy erősödjön a kapcsolat a latin-amerikai magyarok és az anyaország között – mondta dr. Dubéczi Zoltán. – Sao Paulo első a sorban, hiszen a kontinens legnagyobb magyar közössége itt él. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a közeledés nagyon fontos a tengerentúlon élők számára is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.