EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Sport

Hosszú és Kozák az olimpia legjobbjai közé került

Két magyar hölgy, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka és az immár ötszörös ötkarikás aranyérmes kajakos, Kozák Danuta is szerepel a riói játékok tíz legeredményesebb sportolója között.

A riói olimpia hírszolgálatának összeállítása szerint a ranglista első három helyén amerikai versenyző végzett: az úszó Michael Phelps és Katie Ledecky, valamint a tornász Simone Biles. Hosszú Katinka a 200 méter háton szerzett ezüstérmének köszönhetően megelőzi a listán az immár kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai sprintert, Usain Boltot, aki Rióban Kozák Danutához hasonlóan három számban – 100 és 200 méter, 4×100-as váltó – győzött. Szóval a magyar sportéletben – legalábbis, ami a riói aranyak számát illeti – teljes a nőuralom.

– A rajtkövön az Iron Lady látható, Hosszú Katinka azonban a hotelben vagy otthon marad a személyes ügyeivel, de az Iron Lady nem ismer kifogást, és harcol, hogy a legjobbat hozza ki magából – nyilatkozta a CNN riporterének a világklasszis úszó, és hozzátette: sikerei jelentős részét edzőjének és férjének, Shane Tusupnak köszönheti.

Kozák Danuta szerint eleinte csak merész álomnak gondolta, hogy három számban győzzön Rióban, az elmúlt hónapokban azonban már azt gondolta, hogy az álomból akár reális cél is lehet. A kajakos egyesben, Szabó Gabriellával párosban, valamint a Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészült négyes tagjaként is aranyérmet szerzett, és az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott.

– Nem az a lényeg, hogy itt nyertünk, hanem az út, a munka, amit eddig beletettünk, az sokkal fontosabb és jellemformálóbb, én pedig örülök, hogy ezt az utat végigjárhattam – fogalmazott Kozák. – Az elmúlt négy-öt évben mindent megtettem azért, hogy az olimpián sikeres legyek. Voltak olyan edzések, amelyek fájtak, amikor már a sírás kerülgetett. Amikor az edzés végén egyszerűen már nincs több erőd… De akkor is fel kell állni, és megint meg kell csinálni. Hogy mi visz ilyenkor tovább? Az, hogy most itt lehetek, a cél, amit kitűztünk magunk elé, amit el akartam érni.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7.
Hosszú Katinka örül, miután világcsúccsal győzött a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18. Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 18.
Kozák Danuta a célban a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. A magyar kajakos megvédve címét aranyérmet nyert.
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

A 10 legsikeresebb sportoló:

1. Michael Phelps (amerikai, úszás) 5 1 – 6

2. Katie Ledecky (amerikai, úszás) 4 1 – 5

3. Simone Biles (amerikai, torna) 4 – 1 5

4. Hosszú Katinka (magyar, úszás) 3 1 – 4

5. Usain Bolt (jamaicai, atlétika) 3 – – 3

6. Jason Kenny (brit, pályakerékpár) 3 – – 3

7. Kozák Danuta (magyar, kajak-kenu) 3 – – 3

8. Ryan Murphy (amerikai, úszás) 3 – – 3

9. Simone Manuel (amerikai, úszás) 2 2 – 4

10. Maya Dirado (amerikai, úszás) 2 1 1 4

(arany, ezüst, bronz, összesen)

Kapcsolódó Cikkek

 • Kapás, Kenderesi és Verrasztó aranyat érően úszott Rómában

  Kapás, Kenderesi és Verrasztó aranyat érően úszott Rómában

  Három számban avattak magyar győztest a hagyományos római nemzetközi úszóviadalon, a Sette Collin (Hét Domb) szombaton: Kapás Boglárka 800 méter gyorson, Kenderesi Tamás 200 méter pillangón, Verrasztó Dávid pedig 400 méter vegyesen nyert a második versenynapon.

 • Indulhat az utolsó roham a jegyekért

  Indulhat az utolsó roham a jegyekért

  Decemberben rekordidő alatt elfogyott az összes, akkor kapható jegy a 17. FINA Világbajnokságra. A szervezők azonban akkor nem hozták forgalomba az összes jegyet, úgyhogy ma, 15 órakor indulhat az utolsó roham.

 • Messi megússza a börtönt, ha fizet

  Messi megússza a börtönt, ha fizet

  Az illetékes ügyész nem ellenzi az adócsalás miatt elítélt Lionel Messi 21 hónapos börtönbüntetésének pénzbírsággal történő kiváltását.