EUR: 310,74 Ft
CHF: 259,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XIII.kerület

Ifjabb Papp László: Apám mindig angyalföldi maradt

Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról teret neveztek el a kerületben, ahol felállították a legendás sportoló szobrát is. Ifjabb Papp László a Lokál Extrának adott interjúban elmondta, végig kapcsolatban volt a szobrot készítő művésszel, sőt a tér elnevezésének ötlete is tőle származik.

Felavatták Papp László szobrát a róla elnevezett téren Ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia és Tóth József polgármester leleplezi Papp László szobrát az ökölvívóról elnevezett téren ( Fotó: Sáfár Tibor)

Apa és fia, együtt ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Huba utca és Kassák Lajos utca sarkán található tér közepén csodálhatja meg mindenki azt a szobrot, amely pontosan visszaadja azt a dinamizmust, ami Papp Lászlót jellemezte.
– Felhívott a polgármester úr, hogy édesapám születésnapja 90. évfordulójának alkalmából a Szobor Program keretében szeretnének egy szobrot állítani tiszteletük jeléül – mondta lapunknak ifjabb Papp László. – Nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a lehetőséget, és természetesen támogattam az ötletet. Sőt azt is javasoltam, hogy akkor a teret nevezzék el apámról. Szerencsére erre is nyitottak voltak a kerületben.
A bronzszobrot Lelkes Márk készítette, de a család is közreműködött a munkában.
– Végig kapcsolatban voltam a szobrásszal. Rengeteg filmet, fotót adtam neki referenciaként, sőt még kesztyűket és cipőket is, hogy tökéletesen el tudja találni az édesapámra jellemző beállást – mondta ifjabb Papp László, aki hozzátette, a családnak nagyon jólesik, hogy az angyalföldi önkormányzat ily módon is megemlékezett a bokszikonról.
– Apám itt született, itt töltötte a gyermekkorát, itt nőtt fel, itt lett sportoló. Huszonöt évet élt itt, de amikor másfelé sodorta a sors, akkor sem felejtette el, honnan indult. Mindig angyalföldinek tartotta magát. Minden köszönet és tisztelet a kerületnek, amiért így szívén viseli édesapám emlékét.


Budapest, 2003. október 16. Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó. Archív képünk 1952. június 13-án készült a Helsinkiben rendezett XV. Nyári Olimpiai Játékokra készülő Papp Lászlóról. MTI Fotó

A legendás Papp Lacis beállás – amit tökéletesen visszaad a szobor (Fotó:mti)

Ki volt Papp László?

Papp László 1926. március 25-én született a Visegrádi utcában. 1932-ben költözött a család a Kassák Lajos utca 48. szám alá, így gyermekkorát Angyalföldön töltötte. Innen indult el ökölvívói karrierje. Amatőr bokszolóként 200 mérkőzéséből csupán kilencet veszített el, profiként pedig 29 összecsapásából 27-et megnyert, kettő pedig döntetlennel zárult. Amatőrként kétszer, profiként egyszeres Európa-bajnok, és ő volt a világ egyetlen ökölvívója, aki három olimpiai aranyérmet is tudott szerezni. Nevét mindmáig a legnagyobbak között tartják számon. 2003. október 16-án, 78 évesen hosszú és súlyos betegségben hunyt el.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.