EUR: 307,86 Ft
CHF: 265,42 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Sport

Itt a világ legnagyobb focigyűjteménye!

goool kiálllítás1-kapottLátta már a világ legrégibb labdáját? Tudja, hogyan nézett ki 1920-ban egy focicsuka? Netán tudja, mikortól Aranycsapat az Aranycsapat? Ha futballtörténelemi ismereteiben vannak még hiányosságai, érdemes elzarándokolnia a budapesti Millenárisra, ahol a világ legnagyobb futballgyűjteménye látható, benne az Aranycsapat összes elérhető relikviáival.

A világ futballtörténetének izgalmas pillanatait idéző tárgyak, képek, emlékek, legendás játékosok, soha nem látott ritkaságok – mindez a Gooól! kiállítás gyűjteményében látható a Millenárison. 

A világ legnagyobb futball relikvia gyűjteménye – köztük az Aranycsapat elérhető emlékeivel a Millenárison. 2016.06.21 Fotó: Csudai Sándor

A világ legnagyobb futball relikvia gyűjteménye – köztük az Aranycsapat elérhető emlékeivel a Millenárison. 2016.06.21 Fotó: Csudai Sándor


Ki gondolná, hogy az Adidas a magyarok elleni 1954-es vb-döntőn lett igazi világcég, s 1964 óta a magyar válogatott szerelésének szállítója is. Vagy azt, hogy a magyar foci hőskorában az első, sőt minden válogatottság alkalmából a szövetség egykor emléktárgyakat, gyűrűt, plakettet, medált adományozott a játékosoknak.

Kiderül az is, mióta Aranycsapat az Aranycsapat: az 1952-es, 16 magyar aranyérmet hozó helsinki olimpián a futballválogatott is győzött, ekkor érdemelte ki Szepesi Györgytől, a legendás sportriportertől az Aranycsapat nevet.

A legrégebbi focilabda Fotó: Csudai Sándor

A legrégebbi focilabda Fotó: Csudai Sándor

 

Érdekes tudni, de nem meglepő, hogy a londoni 6-3 után sok hazai üzem, gyár, szövetkezet saját készítésű ajándékokkal kedveskedett a győzteseknek. Ilyeneket is láthatunk a kiállításon. Az sem feltétlenül köztudott, hogy Buzánszky Jenő hivatalosan egész életében a dorogi szénbányák szolgálatában állt, és saját bányászlámpája is volt. Bizonyítékot látunk a kiállításon, hogy a Real Madrid legendás elnöke, a mai stadion névadója, Santiago Bernabéu szinte a fiaként szerette Puskást. És ezt meg is hálálta: a mai FIFA-klubvilágbajnokság elődje, az Interkontinentális Kupa vagy Világkupa, amelyért Európa és Dél-Amerika legjobb csapata csapott össze, első kiírását a Real Madrid nyerte. A második, madridi meccsen (5-1) Puskás két gólt is lőtt – tudjuk meg többek között ezt is a Gooól! című gyűjteményből.

 

Gooól-totó!

Honnan kapta nevét az Aranycsapat?

1. a mezük színéről

2. Szepesi György, a legendás sportriporter nevezte el így a magyar válogatottat

x. Arany Jánosról

Küldje el a helyes válasz kódját (1, 2 vagy x) a rejtveny@lokal.hu e-mail-címre augusztus 9-én éjfélig! A helyes megfejtést beküldők között egy darab 4 főre szóló családi belépőt sorsolunk ki. A nyertest e-mailben értesítjük.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Emlékezzünk a nagyokra!

    Emlékezzünk a nagyokra!

    Bár manapság nem igazán találunk örömre okot, ha a magyar labdarúgó-válogatottra gondolunk, azért voltak idők, amikor büszkén mondhattuk, hogy a magyar futball a világ élvonalába tartozik.

  • Ilyen volt a Storck-éra

    Ilyen volt a Storck-éra

    Közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Labdarúgó Szövetség és Bernd Storck, szövetségi kapitány. A német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott. Az MLSZ döntése egyáltalán nem meglepő, hiszen nem tudta meglovagolni a tavalyi Európa bajnokságon elért szép eredmények hullámait, illetve a jövő évi világbajnokságra sem sikerült kijuttatnia a csapatot.