2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Tatabánya

Itt már a kvóta ellen szavaztak

Most egy éve néhány napra városunkat is ellepték az illegális bevándorlók. Egy hónap múlva Magyarország állampolgárai népszavazáson dönthetik el, egyetértenek-e az Európai Unió betelepítésikvóta-kötelezettségével. Tatabányán eddig 12 ezren tiltakoztak aláírásukkal.

Tovább erősítik a déli határokon felhúzott kerítést, mert ismét intenzívvé válhat a migránsok illegális határátlépése. A miniszterelnök a közelmúltban jelezte: van esély arra, hogy a török politika más irányt vesz, és a törökök továbbengedik a náluk felgyülemlett menekülteket. Ez esetben előfordulhat, hogy ismét migránsok ezrei jelentkeznek a határokon. Orbán Viktor szerint az unió országaiból „nem lesz kit visszatoloncolni Magyarországra, mert ide a madár sem tud ellenőrzés nélkül berepülni. A magyar–szerb és a magyar–horvát határt légmentesen lezártuk” – fogalmazott szokásos rádióinterjújában a miniszterelnök.


Drávamagyaród, 2015. október 19. Migránsok melegednek egy tábortűznél az esőben a horvát-szlovén határ mentén fekvő Drávamagyaródon (Trnovec) 2015. október 19-én. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)

Hazánkban elsöprő többséget képvisel az a vélemény, amely szerint nem szabad hagyni, hogy az unió érvényesítse a kötelező betelepítési kvóta bevezetését. A migrációs hullámban érkezők között ugyanis egyre többen követnek el bűncselekményeket az uniós országok mellett most már Magyarországon is. A németországi késes és bombás támadások után a napokban Szegeden kis híján tragédia történt. Egy afgán férfi az őt kísérő rendőrtől elvette szolgálati fegyverét, de mielőtt lőni tudott volna, a rendőrök ártalmatlanították – a hírek szerint nem tudta, hogyan kell „kibiztosítani” a fegyvert.

Tatabányán éppen egy éve, a tavalyi bányásznapon vonult át a fővárosból és a bicskei befogadótáborból kitörő emberek csoportja.


Az addig nyugodt városban nem kis riadalmat keltett a „vendégek” érkezése, de a Keletről Nyugatra vándorló emberek hada, miután megpihent a vasútállomáson, másnap továbbindult Ausztria felé. A migránsok sokáig az M1-es autópályán is káoszt okoztak, de az átvonulók nyomait – az útközben hátrahagyott rengeteg szemét alapján – felfedezhettük az állomásokon, a vonatokon és más tömegközlekedési eszközökön.

A migránsok közé sokszor – bizonyítottan – terroristák is vegyülhetnek. Tavaly decemberben derült ki, hogy 2015 nyarán épp a Keleti pályaudvarnál toborzott társakat Salah Abdeslam, a novemberi párizsi merénylet egyik főszereplője.

A tatabányai közgyűlés idén februárban fogadta el azt az előterjesztést, amelyben a város, számos más településhez hasonlóan, jelezte a kormánynak: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. A város ellenzéki képviselői passzívan, felelősséget nem vállalva szemlélték az eseményeket. Mint a fantomok, noha a teremben voltak, a voksoláskor használandó gépeiket kikapcsolták.

– A képviselői felelősség és mandátum arra vonatkozik, hogy a testület tagjainak képviselniük kell a tatabányai embereket. Ez nemcsak lehetőségük, de kötelességük is, hiszen a kötelező betelepítési kvóta ellen 12 ezer tatabányai fejezte ki tiltakozását aláírásával – mondta el véleményét akkor Bereznai Csaba alpolgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.