2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Tatabánya

Itt már a kvóta ellen szavaztak

Most egy éve néhány napra városunkat is ellepték az illegális bevándorlók. Egy hónap múlva Magyarország állampolgárai népszavazáson dönthetik el, egyetértenek-e az Európai Unió betelepítésikvóta-kötelezettségével. Tatabányán eddig 12 ezren tiltakoztak aláírásukkal.

Tovább erősítik a déli határokon felhúzott kerítést, mert ismét intenzívvé válhat a migránsok illegális határátlépése. A miniszterelnök a közelmúltban jelezte: van esély arra, hogy a török politika más irányt vesz, és a törökök továbbengedik a náluk felgyülemlett menekülteket. Ez esetben előfordulhat, hogy ismét migránsok ezrei jelentkeznek a határokon. Orbán Viktor szerint az unió országaiból „nem lesz kit visszatoloncolni Magyarországra, mert ide a madár sem tud ellenőrzés nélkül berepülni. A magyar–szerb és a magyar–horvát határt légmentesen lezártuk” – fogalmazott szokásos rádióinterjújában a miniszterelnök.


Drávamagyaród, 2015. október 19. Migránsok melegednek egy tábortűznél az esőben a horvát-szlovén határ mentén fekvő Drávamagyaródon (Trnovec) 2015. október 19-én. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)

Hazánkban elsöprő többséget képvisel az a vélemény, amely szerint nem szabad hagyni, hogy az unió érvényesítse a kötelező betelepítési kvóta bevezetését. A migrációs hullámban érkezők között ugyanis egyre többen követnek el bűncselekményeket az uniós országok mellett most már Magyarországon is. A németországi késes és bombás támadások után a napokban Szegeden kis híján tragédia történt. Egy afgán férfi az őt kísérő rendőrtől elvette szolgálati fegyverét, de mielőtt lőni tudott volna, a rendőrök ártalmatlanították – a hírek szerint nem tudta, hogyan kell „kibiztosítani” a fegyvert.

Tatabányán éppen egy éve, a tavalyi bányásznapon vonult át a fővárosból és a bicskei befogadótáborból kitörő emberek csoportja.


Az addig nyugodt városban nem kis riadalmat keltett a „vendégek” érkezése, de a Keletről Nyugatra vándorló emberek hada, miután megpihent a vasútállomáson, másnap továbbindult Ausztria felé. A migránsok sokáig az M1-es autópályán is káoszt okoztak, de az átvonulók nyomait – az útközben hátrahagyott rengeteg szemét alapján – felfedezhettük az állomásokon, a vonatokon és más tömegközlekedési eszközökön.

A migránsok közé sokszor – bizonyítottan – terroristák is vegyülhetnek. Tavaly decemberben derült ki, hogy 2015 nyarán épp a Keleti pályaudvarnál toborzott társakat Salah Abdeslam, a novemberi párizsi merénylet egyik főszereplője.

A tatabányai közgyűlés idén februárban fogadta el azt az előterjesztést, amelyben a város, számos más településhez hasonlóan, jelezte a kormánynak: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. A város ellenzéki képviselői passzívan, felelősséget nem vállalva szemlélték az eseményeket. Mint a fantomok, noha a teremben voltak, a voksoláskor használandó gépeiket kikapcsolták.

– A képviselői felelősség és mandátum arra vonatkozik, hogy a testület tagjainak képviselniük kell a tatabányai embereket. Ez nemcsak lehetőségük, de kötelességük is, hiszen a kötelező betelepítési kvóta ellen 12 ezer tatabányai fejezte ki tiltakozását aláírásával – mondta el véleményét akkor Bereznai Csaba alpolgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.