EUR: 307,81 Ft
CHF: 287,24 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Kibertámadás bénította meg Ausztrália népszámlálási honlapját

szamitogep

Elérhetetlenné vált a népszámláláshoz szükséges adatok rögzítésére kialakított online felület Ausztráliában, miután szerdára virradó éjszaka kibertámadás érte a weboldalt.

David Kalisch, az Ausztráliai Statisztikai Hivatal (ABS) vezető statisztikusa közölte: szerintük külföldről hajtották végre a támadást. Hozzátette: a már beküldött 2,3 millió űrlap adatai nem kerültek illetéktelenek birtokába.

Ez az első alkalom, hogy az országban interneten keresztül végzik el a népszámlálást, amely ötévente méri fel Ausztrália 24 millió lakosának életkörülményeit.

Michael McCormack, a felmérésért felelős miniszter a honlap összeomlását túlterheléses kísérletnek nevezte, amely az adatgyűjtés megzavarását célozta.

A túlterheléses támadás (Distributed Denial of Service – DDoS) lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.

Az idei népszámlálás lebonyolítását széles körben bírálták Ausztráliában. Néhány független szenátor bojkottálta az űrlap kitöltését, mivel elsőként vezették be azt a gyakorlatot, hogy az ausztráloknak azonosítani kell magukat az adatfelvétel során.

Ezen felül a népszámlálási űrlap beküldésére szolgáló honlap leállása miatt többen bírálták Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök azon döntését, hogy visszafogja az ausztrál internetes infrastruktúra fejlesztését.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

 • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.

 • Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Miután az önkormányzat alkalmazottai lesózták az utakat az olasz határ menti, délnyugati-szlovéniai Sezana városában, titokzatos hal- és sonkaszag kezdett terjengeni a környéken, a kutyák pedig “megbolondultak”, és ki akartak törni az udvarokból – közölte a szlovén és a horvát sajtó szerdán.