EUR: 308,81 Ft
CHF: 288,43 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Külföld

Kínában megmutatták a vörös bolygóra készülő marsjárót

Egy kétmázsás, hatkerekű marsjárót készülnek eljuttatni a vörös bolygóra 2020 júliusában vagy augusztusában a kínai űrkutatók, a szerkezetet egy pekingi sajtótájékoztatón mutatták be.

A mérőműszerekkel felszerelt járművet úgy tervezték, hogy a bolygó felszínét legalább három hónapon át vizsgálhassa. Adatokat várnak tőle a talaj szerkezetéről, a légkörről és egyéb természeti körülményekről, vízről, jégről, amennyiben lesznek ilyenek.

A fényképek közreadásával egy időben nyilvános felhívást is közzé tettek, amelyben keresik a járgány legtalálóbb nevét és a rá utaló legötletesebb logót.

A szerkezet működtetéséhez szükséges energiát négy napelem fogja biztosítani, kettővel több, mint Kína első holdjárójáét a szolgálatból nemrég végleg kivont, 60 kilóval könnyebb Jáde nyúlét.

A Marsot célba vevő expedíció “példátlan kihívást” jelent a kínai szakemberek számára – jelentette ki a Hszinhua hírügynökségnek Csang Zsung-csiao, a misszió vezetője. Elmondta, a Marsra indítani tervezett szonda és a leszállóegység 7 hónapos utazás után válik majd el egymástól a bolygó északi féltekéjén. Utóbbi tizenhárom különböző rakománya között távérzékelő kamera és földradar is lesz.

A kínai médiában utalnak rá, hogy az északi félteke nem igazán jó a napenergia gyűjtésére az Egyenlítő térségéhez képest, de földrajzi, domborzati körülményei kedvezőbbek.

Kína volt a harmadik ország, amely sikeresen juttatott holdjárót a Föld kísérőjére, és eddig az Egyesült Államok az egyetlen, amely a vörös bolygóra marsjárókat küldött. Egy közös európai-orosz misszió folyamatban van.

A kínai űrkutatás nagy lépésekkel halad előre. A kelet-ázsiai óriás 2003-ban a világon harmadikként küldött az űrbe űrhajóst saját rakétájával. 2013-ban sima leszállással juttatta a Csang’o-3 űrszondát a Holdra, ahol üzembe helyzeték a Jáde nyúl nevű rovert. A tervek szerint 2036-ig Kína embert küld a Holdra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Theresa May: brit volt a londoni merénylő, és az elhárítás ismerte

  Theresa May: brit volt a londoni merénylő, és az elhárítás ismerte

  Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott “a szélsőséges nézeteivel kapcsolatban felmerült aggályok” miatt – mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.

 • Londoni merénylet: ismerhetik az elkövető kilétét a hatóságok

  Londoni merénylet: ismerhetik az elkövető kilétét a hatóságok

  Vélhetően tudják a hatóságok, ki követte el a szerdai londoni merényletet, hiszen lelőtték és a képét is megmutatták, csak egyelőre a nyomozás érdekei miatt nem közlik az információt – mondta Kis-Benedek József az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

 • Londoni terrortámadás: Hét embert vettek őrizetbe

  Londoni terrortámadás: Hét embert vettek őrizetbe

  A brit rendőrség hat helyen hajtott végre rajtaütést és hét embert vett őrizetbe a szerdai londoni merényletet követően – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a brit rendőrség legmagasabb rangú terrorelhárítási vezetője.