EUR: 308,61 Ft
CHF: 288,39 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Extra

Kis Hajni nem is tudott az Oscar-jelölésről

Kis Hajni másodéves vizsgafilmjét idén diák-Oscarra jelölték a külföldi filmek kategóriájában. Utoljára 22 éve történt hasonló magyar siker. A rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves  hallgatója, a Lokálnak elárulta: nem is tudott a jelölésről.

– Osváth Gábor, a filmfesztivál menedzsere még a bejelentés előtti napon áthívott magához. Azt hittem, a filmem valamelyik fesztiválon való szerepeltetéséről akar velem beszélni. Amikor közölte a hírt, hogy az amerikai filmakadémia az én alkotásomat is jelölte a Student Academy Awardson, sokkot kaptam. Nehéz volt elhinni, de nagyon örültem neki. Ráadásul nem is tudtam róla, hogy nevezték a díjra. Gábor elmondta, nem akarták, hogy csalódjak, ha mégsem kerül a filmem a legjobbak közé – mesélte a Lokálnak Hajni.

Fotó: Facebook

Kis Hajni / Fotó: Facebook

A Szép alak címet viselő kisjátékfilm előéletéről is mesélt nekünk a fiatal rendező.

– Még a másodév első félévében kaptunk egy feladatot, hogy készítsünk karakterfilmet. Az öt-hat perces kisfilm lényege, hogy egy karaktert mozgatnak a jeleneten belül, megmutatkozik benne a szereplő viselkedése, láthatjuk, hogyan reagál különböző helyzetekre. A főszereplővel, Egyed Brigittával a buszon utazva ismerkedtem meg, beszédbe elegyedtünk. A megjelenése nagyon inspirálóan hatott rám, így rákérdeztem, nincs-e kedve szerepelni a produkcióban. Kiderült róla, hogy színésznő, így adta magát a helyzet. A Szép alak című vizsgafilmem gyakorlatilag ennek a karakterfilmnek a továbbgondolása – magyarázta.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Az Oscar-esélyes alkotás egy gimnáziumi takarítónő és egy diáklány beteljesületlen szerelméről szól. A történet ismerős lehet mindenki számára, hiszen nincs ember, aki élete során ne táplált volna viszonzatlan érzelmeket valaki iránt, olyan dolgokat képzelve a kapcsolatba, ami nem igazán egyezett a valósággal.

– A elsődleges célom mindig az, hogy a nézők azonosulni tudjanak a főszereplő érzelmeivel. Ha a karakterben lezajlik egy felismerés, bekövetkezik benne valamiféle változás, és ebből a nézők le tudják vonni a tanulságot a saját életükre vonatkozóan, akkor megértették az üzenetem.

A díjra jelölt hét alkotás közül a legjobb három jut ki a hollywoodi Oscar-gálára, reméljük, februárban együtt szoríthatunk az újabb magyar filmsikerért.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint hárommilliót gyűjtöttek Szilágyi Istvánnak

  Több mint hárommilliót gyűjtöttek Szilágyi Istvánnak

  Közel 3,3 millió forintot gyűjtött össze az elmúlt két hétben az Aurora zenekar Szilágyi Istvánnak. A rockbanda egy megható üzenetben kérte rajongóit, hogy az együttes pólójának megvásárlásával támogassák a 79 éves bajba jutott színészt.

 • Nyomorban gyászol hat gyermekével Attila

  Nyomorban gyászol hat gyermekével Attila

  Teljesen kilátástalan helyzetbe került Berki Attila, aki hat gyermekével maradt egyedül, amikor ikerterhes feleségét elgázolta egy szabadnapos amerikai katona.

 • Saját millióiból fogyaszt Norbi

  Saját millióiból fogyaszt Norbi

  Szponzorok nélküli motivációs előadást tart Schobert Norbi. A fitneszguru saját zsebébe nyúlva osztja meg tapasztalatait azzal a 2000 szerencsés jelentkezővel, akik az Országos Duci Nap című esemény Facebook-oldalán regisztrálnak.