EUR: 309,25 Ft
CHF: 287,94 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Külföld

Kivégezés! Miniszterelnök-helyettessel végzett Kim Dzsong Un

Szöul, 2016. augusztus 31.
Egy archív felvétel televíziós közvetítését nézi egy férfi Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőről (j2) és Kim Jong Dzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettesről (b2) a dél-koreai főváros, Szöul központi pályaudvarán 2016. augusztus 31-én. Dél-koreai források szerint Észak-Koreában még júliusban kivégezték Kim Jong Dzsint, és a rezsim két további tisztségviselőjét átnevelő táborba küldték. (MTI/AP/Ahn Jang Dzsun)

Újabb tisztogatási hullám kezdődhetett Észak-Koreában: szerdán dél-koreai források arról számoltak be, hogy Észak-Koreában még júliusban kivégezték Kim Jong Dzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettest és a rezsim két további tisztségviselőjét átnevelő táborba küldték.

Jong Jun He, a dél-koreai országegyesítési tárca szóvivője egy sajtótájékoztatón számolt be az oktatási tárca vezetését is ellátó Kim Jong Dzsin haláláról.

Egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai tisztségviselő arról számolt be, hogy a miniszterelnök-helyettest néhány héttel korábban “párt- és forradalomellenes politikai agitátornak” bélyegezték, majd agyonlőtték.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt is megerősítette, hogy két magas rangú észak-koreai tisztségviselőt átnevelő táborba küldtek, köztük a két Korea közötti kapcsolatok egyik legfőbb illetékesét, Kim Jong Csolt.

Előző nap a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap arról számolt be, hogy nyilvánosan, légvédelmi fegyverrel végezték ki augusztusban Észak-Korea egyik korábbi mezőgazdasági miniszterét, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten.

Kim Dzsong Un apja halálát követő, 2011-es hatalomátvétele óta széles körű tisztogatást végzett a katonai és politikai vezetés soraiban. Nagynénje férjét, Dzsang Szong Teket 2013 decemberében végeztette ki az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával.

Kapcsolódó Cikkek