EUR: 310,29 Ft
CHF: 289,21 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Sport

Kizárták az oroszokat

Rio de Janeiro, 2016. július 29.
Az orosz olimpiai csapat tagjai megérkeznek a Rio de Janeiró-i Nemzetközi Repülőtérre 2016. július 28-án. A riói olimpiai játékokat augusztus 5. és 21. között rendezik. Az orosz doppingbotrány miatt a 387 fős csapatból legalább 107 sportolót eltiltottak az olimpiai versenyzéstől. (MTI/AP/Patrick Semansky)

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vasárnap bejelentette: kizárja az orosz sportolókat a szeptemberi, riói paralimpiáról.

Az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette.

A döntésre számítani lehetett, miután az IPC már korábban értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére.

A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián mintegy 280 orosz sportoló vesz részt.

Kapcsolódó Cikkek